Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Трудове законодавство в умовах карантину

02.04.2020

У межах Відкритого університету Острозької академії другого квітня відбулася онлайн-лекція «Трудове законодавство у межах карантину». Спікерка – кандидатка юридичних наук, старша викладачка кафедри цивільно-правових дисциплін Ольга Балацька.

«Із огляду на запровадження карантину відбуваються динамічні зміни чинного законодавства, в тому числі внесені зміни до актів трудового законодавства. Тому надзвичайно актуальним є порядок застосування трудового законодавства та організації робочого процесу. Адже постає питання, яким чином в особливих умовах роботодавцю організувати робочий процес, не заблокувавши досягнення статутних завдань, а з іншого боку– працівникам реалізувати конституційне право на працю та її оплату», - розповіла Ольга Балацька.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» від 11 березня 2020 № 211 (зі змінами) встановлено з 12 березня 2020 року до 24 квітня 2020 року на усій території України карантин.

Запровадження карантину встановлює для осіб певні обмеження (щодо в’їзду чи виїзду з території, щодо провадження певних видів господарської діяльності тощо), та обов’язки ( щодо участі в заходах ліквідації епідемії, використання засобів індивідуального захисту і т.п.). Упродовж онлайн-зустрічі пані Ольга презентувала методи застосування трудового законодавства в організації роботи в умовах карантину.

"Лекція Ольги Балацької в рамках проекту «Відкритий університет Острозької академії» була присвячена надзвичайно актуальній проблемі - як регулювати трудові відносини в умовах карантину. Ці питання в період карантину турбують як працедавців, так і працівників. Тому можна було помітити, що багато слухачів лекції були зовні, тобто ті, хто, мабуть, безпосередньо зараз вирішує ці проблеми", -  зауважив проректор з науково-педагогічної роботи, професор Дмитро Шевчук.

Яких змін зазнало трудове законодавство?

З метою реалізації заходів, передбачених законодавством у разі встановлення карантину, роботодавці та працівники зобов’язані вжити всіх можливих заходів. Аналіз трудового законодавства дозволив виділити серед таких заходів наступні можливі:

  • надання працівникам щорічних основних та додаткових відпусток,
  • інших оплачуваних відпусток, передбачених законодавством;
  • надання відпусток без збереження заробітної плати за заявою
  • працівників;
  • встановлення працівникам режиму неповного або скороченого
  • робочого часу;
  • запровадження режиму роботи змінами (чергуваннями);
  • тимчасове запровадження дистанційної або надомної роботи
  • (встановлення гнучкого режиму роботи);
  • введення простою;
  • продовження роботи в звичному режимі за умови застосування
  • засобів індивідуального та колективного захисту.

Варто звернути увагу, що вказані способи організації робочого процесу можна активно поєднувати та диференціювати як щодо окремих працівників чи структурних підрозділів, так і загалом щодо підприємства, установи, організації.

«У час випробувань бажаю всім міцного здоров’я, терпіння та наснаги до реалізації професійних здібностей у нових умовах роботи!», – додала Ольга Балацька.