Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Студентка академії розповіла про досвід навчання в США

02.03.2020

Дарина Іщук – студентка третього курсу політико-інформаційного менеджменту, спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Національного університету «Острозька академія». Цьогоріч дівчина взяла участь в обмінній програмі «Ukrainian Partnership Program» та упродовж семестру навчатиметься у Назарет Коледжі, що у Сполучених Штатах Америки. Для сайту oa.edu.ua. Дарина поділилася своїми враженнями про американський досвід, особливості навчання, культурну інтерграцію та український патріотизм. 

Про університет 

Я навчаюся в Назарет коледжі, це Рочестер, штат Нью Йорк, який знаходиться біля Канадського кордону. Університет – великий кампус, який складається з  різних будівель, які з’єднані між собою тунелями. Саме тут розміщені навчальні навчальні корпуси та гуртожитки. На території кампусу є центр для тренувань різних видів спорту. 

Про мистецтво

Також на території кампусу є дві будівлі мистецького призначення в яких відбуваються пари, а у вільний час, вони стають театрами. Сюди приїжджають виступати артисти різних напрямків. Щотижня тут проводять шоу чи вистави. І студенти, можуть з задоволенням це все відвідувати.

Щодо різниці в освітніх системах

До того, як у мене розпочалося навчання, я зв’язувалася зі своїм адвайзером - людиною, яка консультує з різних питань. Вона допомогла мені підібрати предмети, тут їх величезна кількість. Також складали окремий розклад. Він є сталим на цілий семестр. Цікаво, що тут не звучать дзвінки на перерви чи початок заняття. Студент просто заходить в аудиторію та чекає поки викладач розпочне заняття. Адже у різних груп, свій час початку пар. Через те в корпусах завжди тихо.

Тут немає чіткого поділу на лекційні та практичні заняття, як в Україні. По-суті, вони усі лекційні та іноді бувають проєкти за бажання самого викладача. Та, на противагу цьому всьому, тут задають багато домашнього завдання. І з кожного курсу встановлюють дедлайни на виконання завдань. Екзамени відбуваються всередині року. Календар здачі визначає кожен викладач самостійно. 

Як зустріли в Америці

Я прилетіла в ночі, паралельно контактувала з дівчинкою з коледжу. Мене зустріли, одразу поселили в гуртожиток, все показали та розказали. Після приїзду я мала всього чотири години для сну. Адже для нас, іноземних студентів, вже було організовано кілька заходів. Нас одразу ознайомили із коледжем, розповіли про Америку та культурні відмінності. 

Я відчуваю себе як вдома 

Українська громада Рочестеру дуже сильно допомагає, вони постійно зв’язуються зі мною та запрошують на зустрічі. У період новорічних свят, я відзначала разом з ними Маланку та Водохреще зі співом колядок. Мені було дуже приємно, що я відчула себе як вдома. Українська громада Рочестеру докладає багато зусиль, щоб допомогти українським студентам адаптуватися у  нових умовах. 

Вже місяць перебуваю в Америці 

З адаптацією проблем не було. Єдине, що мене турбувало -  це зміна біологічних годинників. Мені здається, до нового часового поясу довелося звикати близько тижня. Мовні труднощі не виникали, хоча я налаштовувала себе навпаки. Американці з розумінням ставляться до іноземців, та незважаючи на можливі помилки в розмові, всі залишаються привітними та відкритими. 

Сумую за Україною

Я зрозуміла, що дуже сумую за Україною, нашою культурою, людьми. Хоч ми і схожі у певних планах з американцями, але маємо різні пріоритети та погляди на світ. Але навіть тут, на чужій землі, мені вдалося побачити справжній український патріотизм. Мене захоплює те, як представники діаспори у  Рочестері горять Україною, розмовляють батьківською мовою, досліджують свою історію, минуле. Вони пишаються тим, що вони - українці.

В університеті викладають професори з України, одна з них Олена Прокопович. З нею я часто спілкуюся після пар рідною мовою. Це мені допомагає відчувати себе в американському середовищі впевненіше.

Я дуже вдячна керівництву факультету політико-інформаційного менеджменту, ректорату Острозької академії. відділу міжнародних зв’язків та українській діаспорі в США за цей корисний та цікавий досвід.