Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії говорили про Університети третього віку

01.10.2020

У Національному університеті «Острозька академія» першого жовтня відбулася відкрита онлайн-лекція навчальної дисципліни «Практична андрологіка та акмеологіка», яка спрямована на дослідження особистості в дорослому віці. Зустріч була проведена для студентів початкової освіти та майбутніх психологів на тему: «Університет третього світу». Спікеркою зустрічі стала Голова громадської організації Центр освіти «Університет третього світу», кандидатка технічних наук, професорка з менеджменту Оксана Степанюк. Модерувала зустріч докторка психологічних наук, професорка кафедри психології та педагогіки, директорка НЦ «Інститут саногенної педагогіки та психології» Галина Гандзілевська

Університет третього віку (УТВ) — це освітня організація для людей передпенсійного, пенсійного віку.

Оксана Степанюк розповіла студентам чому важливо займатися УТВ, про виклики, адаптацію суспільства та можливості. 

«У нашій діяльності ми не використовуємо термін «люди похилого віку», для нас це люди поважного віку, адже людина в старшому віці — це людина поважного віку. Оскільки, я багато років очолюю Громадську організацію Університет третього віку, то зі свого досвіду можу сказати, що є багато активних, позитивно налаштованих людей поважного віку, які хочуть відчувати себе студентами та прагнуть отримувати нові знання. Я впевнена, що студенти УТВ — це ті, про кого мріють всі викладачі. Кожен день вони наповнюють змістом. Адже Університети третього віку сміливо заявили про себе і потужно розвиваються. Тому ми ділимося своїм досвідом і намагаємося в кожному регіоні запровадити таку організацію, щоб ці люди були спокійні, щасливі та відчували себе потрібними у своєму поважному віці» — розповіла Оксана Степанюк.

Лекторка розповіла про УТВ в Луцьку, про діяльність університету, мету, партнерство та співпрацю з Мальтою, Португалією, Францією, Великою Британією, Словаччиною, про навчальний процес, до якого долучаються лектори, науковці, психологи, а також про клуб іноземної мови. Тут студенти мають можливість творчо розвиватися: малювати в техніці «Ебру», вишивати стрічками, плести в техніці ірландського мережива. Але основний акцент робиться на здоровому способі життя та активному середовищі. Тому відбуваються форуми здоров’я, різні спортивні змагання, уроки бальних танців та турнір ерудитів. Також студенти мають можливість їздити на спортивні змагання в Словаччину, Польщу та Литву. 

Крім цього, до зустрічі долучилися ректорка УТВ в місті Славута Світлана Пустовєтова та студентки цього університету Людмила Ковальчук і Марія Караван. 

«Наш університет дуже молодий, нам лише рік. Тому було цікаво послухати про досвід Луцького університету, нам ще є до чого прагнути. Але наша основна мета долучити людей до активного життя. Коли ми почали працювати, виявилося, що дуже багато людей поважного віку хочуть розвиватися, спілкуватися, бути потрібними сьогодні і завтра, своїй сім’ї та країні. Тому ми розуміємо, що виконуємо потрібну та важливу місію» — додала Світлана Пустовєтова

Наприкінці зустрічі студенти мали можливість поставити питання та поспілкуватися зі спікерами. 

«Я приємно вражена, що в нашій країні є можливість отримати освіту у будь якому віці. Це круто, що ми можемо все-таки здійснити свої мрії, і в нас є люди та заклади, які можуть допомогти в цьому. У майбутньому потрібно, щоб ніхто не боявся та не соромився змінювати своє життя. Та хочеться, щоб більше людей могли допомогти іншим в цьому» — поділилася враженнями студентка першого курсу спеціальності «Початкова освіта» Світлана Драчук.

«Університет третього віку — це не навчання, а спосіб життя. Коли дивишся на таких людей поважного віку, на їх іскру в очах, то несвідомо розумієш, що саме про таку старість мріє сучасна молодь. Мені цікаво було слухати історії про їх подорожі Україною та світом, заняття з арт-терапії та навчання користуватися смартфоном» — підсумувала студентка першого курсу другого (магістерського) рівня спеціальності «Психологія» Іванна Горбач.