Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Майстер-клас від журналістки-розслідувачки Анни Калаур

27.05.2019

Зустріч студентів гуманітарного факультету з рівненською журналісткою-розслідувачкою Анною Калаур відбулася на базі кафедри журналістики Острозької академії 27 травня. Кореспондентка «Четвертої влади», випускниця Острозької академії поділилася з молоддю власним досвідом журналістських розслідувань та низкою професійних лайфхаків.

Журналістка відповідала на запитання студентів та наводила багато прикладів з власної професійної діяльності. Зокрема, вона розповіла про важливість перевірки інформації на її достовірність та точність:

«Головне в розслідуванні – це детальна перевірка інформації. Вона присутня і в новинах, але в жанрі розслідувань є більш клопіткою роботою й вимагає пошуку кількох достовірних джерел. Якщо з’ясується, що інформація є фейком, то журналісту доведеться її спростовувати. На жаль, така практика існує, і зараз є цілі сторінки у виданнях, присвячені вибаченням».

Також Анна Калаур навчила студентів складати власний план розслідування й ознайомила їх із основними сайтами та базами даних, які стануть у нагоді кожному журналісту.

«Важливим у розслідуванні є суспільний резонанс події, її значущість, але теми рідко «приходять самі», потрібно вміти їх шукати. Для цього журналісти-розслідувачі користуються багатьма реєстрами та базами даних, стежать за офіційними сторінками держустанов. Також для кожного журналіста важливо обрати «свою тему», про яку він не боїться писати. Мої колеги часто кажуть: «Якщо взявся – не бійся, якщо боїшся – не берись», – зауважила Анна.

Наприкінці зустрічі студенти пройшли тест на визначення правдивості історій із професійного життя різних журналістів та обговорили можливі небезпеки розслідувань.

«Зустріч з Анною Калаур неймовірно вразила мене. Вона розповіла багато цікавого, відкрила для нас деякі «журналістські таємниці», про які відкрито не говорять. Журналістське розслідування було для мене далеким, але Анна запалила в мені зацікавлення, особливо з практичної точки зору», – поділилася враженнями від зустрічі студентка першого курсу журналістики Марія Гурська.

До слова, минулого року Анна Калаур здобула перемогу в конкурсі «Честь професії 2018» у номінації «Надія журналістики».