Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Як постукати в двері, щоб вас прийняли на роботу?

25.06.2019

Відомий афорист Олександр Фюрстенберг якось сказав: «На своїх помилках вчаться, на чужих — роблять кар’єру». Про поширені помилки у кар’єрному зростанні та як їх уникнути, досягнувши успіху, говорили із заступником декана факультету політико-інформаційного менеджменту Національного університету «Острозька академія» Масловою Юлією Петрівною.

Після навчання дехто стикається з розгубленістю перед відповідальністю та не може налаштуватися на перехід до нового етапу. Що б ви порадили в таких випадках?

Вітаю! Досить актуальне й болюче питання сьогодення, адже студенти інколи вважають, що одразу після закінчення університету їх негайно очікуватиме слава, безліч пропозицій щодо працевлаштування, але, натомість,  отримують певне розчарування, депресивний стан та песимістичний настрій, звинувачуючи в своїх невдачах усіх, крім себе. У чому ж справа та як налаштувати себе на успіх? Уважаю, що впродовж навчання людина вже мусить розуміти, що перебуваючи ще в студентських лавах, ми вже творимо себе, формуємо ті компетентності на навички, які так потрібно роботодавцям.   Приміром, лідерські якості, здатність до самовдосконалення, комунікативну та інформаційну компетентності, ви можете розвивати вже навчаючись в університеті, брати активну участь у різних заходах, щоб на повні груди відчути те, що дарує вам професійне задоволення. Тому вже з першого курсу намагайтеся окреслити стратегію свого професійного розвитку, попрацюйте над тактиками, ідеями, цілями для реалізації мрій  та сподівань. Таким чином ви поступово навчитеся самостійно приймати рішення, планувати, координувати дії, аналізувати свої успіхи й невдачі, а це сьогодні дуже цінують роботодавці! Також рекомендую трішки «озирнутися навкруги» й проаналізувати, яких саме фахівців потребує сучасний ринок праці, за якими критеріями будуть оцінювати ваш професіоналізм. Наполегливо шукайте можливості оволодіти потрібними навичками та знаннями, критично ставтесь до себе та постійно самовдосконалюйтеся!

Із чого варто починати пошуки роботи?

Варто зрозуміти, що на роботі ви будете проводити більшу частину свого життя, тому перше правило –  вона вам має подобатися, а не приносити біль та страждання. Рекомендую відразу чітко зрозуміти, чи готові ви на переїзд, яку оплату праці очікуєте, чи зможете працювати понаднормово і так далі. Це допоможе вам у пошуках та глибше зрозуміти себе. Раджу написати свій план дій щодо пошуку роботи та намагатися йому слідувати.  Звісно, дуже корисно ходити на різні зустрічі, коли приїздять роботодавці до вашого університету, причому потрібно не лише слухати, кивати головою, а й намагатися хоча б раз відвідати ту кампанію, яка вас зацікавила, поспілкуватися з представниками, які там працюють, дізнатися деталі. Намагайтеся відчути себе у тій чи тій сфері, проаналізуйте свої «свіжі» емоції, почуття. Уважаю, що саме студентська активність відшліфовує й моделює успішну людину, адже ще за студентських часів можна «набити» купу ґуль на голові, «падати та підійматися», і вас за це не покарають, не звільнять, навпаки,  ви навчитеся працювати в колективі, грамотно й виважено підходити до вирішення будь-якої проблеми, приймати рішення та нести відповідальність за свої дії. Завжди дбайте про свій імідж, свій внутрішній стержень, етос, формуйте ціннісні орієнтири! Памятайте, якщо ви хоча б раз вдалися до академічної недоброчесності, пліток, зухвалої поведінки, надмірної агресії – це стане відомо та заплямує вашу репутацію назавжди. 

Перший крок до успіху в пошуку роботи – це вміло складене резюме. На що особливо варто звернути увагу під час його написання?

Вдало написане резюме – це перша успішна сходинка, мета якої – зацікавити роботодавця та переконати, що саме ви достойні цієї «вишеньки на тортику». Єдиного правильного зразка ідеального резюме  не існує, але є певні правила та поради. Зокрема, перевагами стануть такі характеристики: грамотність, структурованість, стислість, чесність, адресність та актуальність. У резюме не рекомендую писати,  що ви «універсальний солдат», що ви вмієте все, адже це погано впливає на роботодавців. Використовуйте прості короткі речення, активізуйте увагу на позитивному, таким чином текст буде легким для сприйняття. Також на варто надто детально писати всю свою трудову біографію, у персональних даних зазначати ріст, вагу, колір волосся та стан здоров’я, аналізувати причини, чому ви пішли з попереднього місця роботи, а також розповідати про свої слабкі сторони, родичів та колишнього роботодавця. Фото завантажуйте в офіційному стилі, без бузку, троянд та інших атрибутів буденного життя (пані Юлія сміється). Та найгірше у резюме – це граматичні помилки! Для більшості роботодавців неприпустимо навіть читати такий текст.

Дехто вдається до прикрашання резюме задля омріяної роботи. Чи припустимо це?

Дійсно, написання резюме – це справжнє мистецтво, але не вигадування  й маніпуляції, а мистецтво самопрезентації своїх найкращих якостей, навичок, умінь та компетентностей. Варто чітко розуміти, що будь-який обман викривають одразу, це може остаточно зіпсувати вам репутацію. Брехня знецінює особистість, людину, яка вдається до афери, можуть розцінювати, як непорядну, оскільки так вона може працювати і з клієнтами, колегами та партнерами. Чесність, працелюбство, порядність, точність та пунктуальність – це універсальні концепти кар’єрного зростання. Тому втратити довіру дуже легко, повернути – неможливо.  

Одним із важливих етапів працевлаштування є співбесіда. Як вдало зарекомендувати себе на співбесіді та які помилки є найбільш частотними під час неї?

До співбесіди варто готуватися заздалегідь, адже від співбесіди залежить результат. Насамперед, ви маєте дізнатися про організацію якомога більше інформації з різних джерел. Роботодавець шукає співробітників, які вже знають про компанію, особливості її роботи – це своєрідний вияв поваги та зацікавлення. Варто подбати про те, щоб прийти на співбесіду ні занадто рано, ні запізно. Пам’ятайте, людина, яка прийшла зарання й годину-дві чекає під дверима, викликає не менше підозри, ніж та, котра запізниться. Адже  прийти раніше – означає не цінувати свій час, не мати чим зайнятися, а час – це гроші. Запізнюватися взагалі неприпустимо, адже це означає, що людина непунктуальна. Найкращий варіант – прийти за 10, 15 хвилин до початку зустрічі, щоб налаштуватися, переконатися, що все гаразд. Коли вже прийшли, то, насправді, усе починається ще з того, як ви постукали в кабінет: ваш стук не має бути зухвалим і занадто тихим, щоб не виникало враження, ніби ви соромитеся, невпевнені та дуже боязкі. Рекомендую дізнатися одразу про те, з ким відбувається співбесіда: з керівником організації, керівником відділу кадрів, заступником, жінка це чи чоловік, дізнайтеся ПІБ людини, щоб знати, як звертатися, адже відомо, що для людини її ім’я звучить наймиліше. Коли ви вже ввійшли до кабінету, де відбувається співбесіда, сміливо привітайтеся, посміхніться та спокійно сядьте на стілець, продемонструйте, що ви людина впевнена, подбайте про свій стиль та вимову. Варто забезпечити домінування у своєму образі класичного ділового стилю. Якою  б робота не була, ви маєте продемонструвати ділові якості, елегантність й вишуканий смак і, водночас, не забувайте про норми літературної мови, у жодному разі не використовуйте розмовну лексику, зухвалі жарти й дотепні приклади з життя. Пам’ятайте про власну гігієну, як не дивно, неохайний зовнішній вигляд може свідчити про таку ж неохайність у роботі, справах, документах. У комунікації не варто домінувати, виявіть свою ввічливість, ґречність, тактовність, толерантність та повагу. Важливо розуміти, що не лише ви маєте сподобатися роботодавцю, а й роботодавець вам, адже в майбутньому потрібно плідно співпрацювати разом. Завжди відповідайте впевнено й логічно, не пліткуйте про своє минуле місце роботи, про колишніх керівників, своїх колег, родичів та чоловіка або дружину, не піддавайтеся емоціям. Насамкінець, щиро подякуйте та посміхніться, пам’ятайте, що всюди цінують оптимістів та усміхнених і доброзичливих колег. Людей, незадоволених життям, які постійно скаржаться на все, песимістично налаштованих й ображених на цілий світ,  уникають скрізь-й-усюди! Тому, голлівудська посмішка – це незмінний атрибут успіху й лідерства. 

Які питання виникають у роботодавців насамперед?

Спочатку роботодавців цікавить, що ви можете розповісти про себе, чому обрали дану організацію, які у вас переваги над іншими претендентами, часто-густо просять назвати сильні та слабкі сторони та скільки ви збираєтесь працювати у цій компанії, як ви бачите своє майбутнє через п’ять років. У жінок часто питають, чи не планують вони виходити заміж, народжувати дітей. Це, звісно – сексизм, оскільки такі питання не ставлять чоловікам. Рекомендую  чесно говорити про свої плани і, звісно ж, коли розмова занадто прямолінійна, можна пожартувати на кшталт: «Хочеш насмішити Бога, то розкажи йому про свої плани». Також питають про заробітну плату: ви маєте заздалегідь дізнатися, яка середня зарплата вашої посади, можна одразу її обговорити, обговорити посадові обов’язки, щоб не виникало ситуації, коли через місяць на вас буде купа зобов’язань і ви незадоволені зарплатнею. Треба ввічливо запитати про те, що вас хвилює, не бійтеся вербалізувати свої переживання. Ви має чітко знати умови праці, свої права й те, за що ви отримуватимете  заробітну плату. Хочу попередити, що, зовсім несподівано, можуть поставити цілком дивні питання, щоб перевірити ваші ціннісно-моральні орієнтири та логічне мислення. Каверзні питання активізують заради того, щоб глибше зрозуміти ваш спосіб мислення та як швидко ви зорієнтуєтеся в незвичній ситуації.

Зараз книжний арсенал пропонує безліч варіантів мотивуючих книг із порадами для тих, хто хоче  стати успішним. Яка книга, на вашу думку, є найбільш інформативною та корисною для цього?

Сьогодні таких праць, пов’язаних із особистісним розвитком, мотивацією, справді, багато. Кожен може обрати те, що цікавить у певний момент. Можу порекомендувати для початку:

  1. Стратегії і тактики спілкування. Патрік Кінг.
  2. Успішні виступи на TED. Рецепти найкращих спікерів. Кріс Андерсон.
  3. Переконання. Революційний метод впливу на людей. Роберт Чалдіні.
  4. Ніколи не їжте наодинці та інші секрети успіху завдяки широкому колу знайомств. К. Ферацці.
  5. Перемикайся. Стань тим, ким хочеш бути. Маршалл Голдсміт.
  6. Я знаю, як їй все вдається. Тайм-менеджмент успішних жінок.  Лора Вандеркам.
  7. Чудовий ранок. Як не проспати життя. ХелЕлрод.

 

Отож, не чекайте кращих часів, а починайте формувати свою професійну особистість вже зараз. Успіху в кар’єрі досягає не той, хто не помиляється, а той, хто набув досвіду, пройшовши шлях власного становлення.