Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відзначили Міжнародний день рідної мови

25.02.2019

Щороку 21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови, який також відомий як Міжнародний день материнської мови. У Національному університеті «Острозька академія» сьогодні відбулася низка заходів, присвячених цьому дню.

Під час великої перерви студенти гуманітарного факультету проводили вікторину серед усіх охочих на знання унікальних рис української мови, а також роздавали листівки з побажаннями.  

«У нашій країні мовне питання якраз на часі. Тому в Міжнародний день рідної мови ми намагалися привернути увагу оточення до актуальних проблем. За даними ЮНЕСКО, половина мов у світі перебуває на межі занепаду. Щоб українська не опинилася перед такою ж загрозою, ми організували заходи, спрямовані на утвердження рідної мови. Студенти провели акцію для популяризування колоритних, маловідомих і забутих слів, а також висвітлили унікальні риси української мови, що засвідчують її красу, повноцінність і беззаперечне право бути в переліку впізнаваних мов світу», – зазначила викладачка кафедри української мови та літератури НаУОА Христина Карповець.

Також відбувся круглий стіл, приурочений темі «Законопроект №5670-Д», участь у якому взяли проректор з науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, доцент Дмитро Шевчук, кандидат філософських наук, доцент, декан гуманітарного факультету Максим Карповець, викладачі кафедри української мови і літератури, кандидат юридичних наук, доцент, директор Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського Сергій Іщук, викладачі Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського та студенти гуманітарного факультету.

«Найсвідоміші розуміють, що без мови не може бути держави. Дуже хочеться, аби ми усвідомили, що українська мова це націєтвірний і державотвірний чинник української держави. Саме за допомогою української мови ми формуємо національну свідомість кожної особистості. Ми повинні знати, що за мову відповідає кожен громадянин», – зауважив доктор педагогічних наук, професор, академік Академії вищої школи України Іван Хом’як.

За словами Віталія Максимчука, законопроект №5670-Д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» зобов’язує  високопосадовців, суддів, народних депутатів вільно володіти українською мовою. Вимоги визначає Національна комісія зі стандартів державної мови, а перевірку рівнів володіння здійснює Центр української мови. Нацкомісія має створити Центр української мови, який буде виконувати рішення комісії, тобто проводити іспити з української мови високопосадовцям і суддям, видавати сертифікати, розробляти посібники.  

Згодом між студентами та викладачами відбулися дебати щодо доцільності прийняття даного законопроекту.