Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

На кафедрі журналістики представили нову навчальну програму для студентів

23.04.2019

У Національному університеті “Острозька академія” 23 квітня за участю викладачів і студентів кафедри журналістики та декана гуманітарного факультету Максима Карповця відбулося обговорення нової освітньо-професійної програми бакалаврського рівня «Журналістика соціальної відповідальності». Також в онлайн-режимі до розмови долучилася викладачка кафедри журналістики, реклами і зв'язків з громадськістю Національного авіаційного університету, журналістка і психологиня Наталія Кучер. Усі охочі мали можливість поставити питання пані Наталії щодо актуальних проблем та перспектив журналістської освіти в Україні.

Нова освітньо-професійна програма «Журналістика» в Острозькій академії впроваджуватиметься з наступного навчального року. Студенти під час навчання на бакалавраті зможуть сформувати набори компетентностей: мовно-інструментальні, фахові теоретико-структурні, фахові практичні, загальної підготовки та навички в медіатехнологіях. До речі, «Медіатехнології» буде окремою дисципліною в новій навчальній програмі. Вона читатиметься впродовж кількох років бакалаврату журналістики. Набір дисциплін загальної підготовки викладачі кафедри пообіцяли максимально пов’язати з журналістською сферою.

«Ми розуміємо, що потрібна професійна техніка, студійне обладнання. І це все в нас уже є в новому корпусі, в якому гуманітарний факультет функціюватиме з нового начального року», – розповідає заступник завідувачки кафедри журналістики, доцент Роман Шулик.

Присутні могли ознайомитися зі схемою розподілу дисциплін та кредитів між вісьмома семестрами навчання на бакалавраті. Викладачі представили курси, яких не було у попередній навчальній програмі. Серед них є вибіркові дисципліни, зокрема права людини і журналістика, медіаландшафти, літературний дискурс ХХ і ХХІ століть, семіотика медійного тексту, основи просування власного бренду. У межах курсу “Тематична спеціалізація”, який триватиме два семестри, студенти, залежно від своїх запитів, зможуть попрацювати в тематичних напрямах журналістики. Також вони вчитимуться реалізовувати власні медійні ініціативи з дисципліни «Медіапроекти».

«Будуть змінюватися також підходи в навчанні. Ми розробляємо набір компетентностей, які повинні формувати конкретні дисципліни. По суті, цей набір ми будемо надавати кожному викладачеві, який читатиме певний курс. Тобто ми будемо вже навіть на рівні планування певної дисципліни впливати на те, що буде цей викладач читати», – зауважує завідувачка кафедри журналістики, доцентка Зоряна Годунок.

На важливості дисципліни “Права людини і журналістика” наголосив доцент Олексій Костюченко, який минулого року стажувався у межах спеціальної програми для викладачів ЗВО “Академія з прав людини для журналістів і журналісток”.

«Фактично на цінностях прав людини і недискримінації базується вся наша освітньо-професійна програма, утім унікальністю цієї дисципліни буде детальний розгляд висвітлення журналістами тем, пов'язаних із вразливими групами населення. Крім обговорення конкретних кейсів, студенти спілкуватимуться із правозахисниками, відомими журналістами, представниками певних спільнот, також створюватимуть медійні матеріали, присвячені цій тематиці», – коментує Олексій Костюченко.

Своїми враженнями про нову навчальну програму для студентів-журналістів Острозької академії ділиться першокурсниця Соломія Костенкова:

«Це дуже важливо, що в новому навчальному плані увага акцентується на практиці, а не на теоретичних дисциплінах. Приємно, що ми можемо професійно вдосконалюватися і ще в університеті створити своє журналістське портфоліо».