Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії переглядали фільм «Невидимий батальйон»

21.11.2019

До Дня Гідності та Свободи в Національному університеті «Острозька академія» 21 листопада відбувся показ фільму «Невидимий батальйон». Організаторами цього заходу є громадська організація «Національний альянс» та студенти Острозької академії, які є її членами. Цей фільм є перший українською документальною стрічкою про жінок на війні. Над ним працювали три режисерки − Аліна Горлова, Ірина Цілик та Світлана Ліщинська.

У стрічці висвітлено історії шести реальних героїнь, які несуть або несли службу у зоні проведення антитерористичної операції: Олени Білозерської, Оксани Якубової, Андріани Сусак, Дар'ї Зубенко, Юлії Паєвської та Юлії Матвієнко. Це історії звичайних жінок, які полишили буденне життя та обрали захищати рідний край. 

Метою кінопроєкту «Невидимий батальйон» є: задокументувати історію, що відбувається прямо зараз, показати, як воюють жінки; змінити гендерні стереотипи в суспільстві, щоб полегшити жінкам самореалізацію в силових структурах; нагадати світу, що в Україні йде не «громадянська війна», як стверджує російська пропаганда, а війна з російським агресором. 

На показі фільму була присутня ветеранка російсько-української війни Майєю Москвич. Жінка брала участь у Революції гідності, очолювала Національний альянс. У 2014 році вона пішла добровольцем на Схід та служила у підрозділі ім. генерала Кульчинського. Згодом перейшла в розвідувальний підрозділ «Гарпун» та завершила службу в підрозділі «Миротворець». 

«Це другий рік, коли повернулася зі Сходу. Я не героїня цього фільму, але саме завдяки ньому я доєдналася до новоствореної організації «Жіночий ветеранський рух». Ми організували проєкт «Амбасадор громадська дипломатія», завдяки якому разом з дівчатами їздимо про різних країнах світу, та презентуємо цей фільм. Насправді війна є такою, як показано у фільмі − не тільки жіноча, а й чоловіча. Важливо пам’ятати, що на фронті не тільки гинуть і калічаться жінки, але також воюють та перемагають», − розповіла Майя Москвич.

«Про це важливо говорити для того, аби люди розуміли ситуацію та події, які відбуваються на Сході України. Потрібно якось реагувати і шукати поштовх для змін. На мою думку, фільм це хороша можливість нагадати, що існують організації до яких варто долучатися. Головна ідея яких об’єднати людей і співпрацювати разом», − поділилася враженнями студентка третього курсу факультету романо-германських мов Анастасія Косенко.