Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Лекції від американського професора Брюса Літтла

20.09.2019

До Національного університету «Острозька академія» уже втретє завітав відомий професор, викладач, спікер СЄЛФ, християнський філософ та апологет Брюс Літтл. Він є американським професором, який працює в баптиському університеті викладачем. Брюс Літтл – великий друг України, з 1995 року двічі на рік приїжджає в Україну і викладає в різних університетах, бере участь в конференція, надає консультації.

Цьогоріч з 14 по 20 вересня Брюс Літтл прочитав курс лекцій в рамках сертифікатної програми для студентів різних спеціальностей, яка мала назву: «Філософські засади формування християнського світогляду». 

Одну із лекцій професор прочитав на тему: «Глобальні виклики людству в XXI столітті». Лектор окреслив чотири глобальних виклики, у яких ідеться мова про:

  • натуралістичний світогляд та його релятивізм;
  • подолання несанкціонованого збору інформації з допомогою цифрових технологій та зберігання персональних даних; 
  • розумні міста; 
  • штучний інтелект. 

«Штучний інтелект, редагування генів, трансгуманізм, а також більш відомі технології, Facebook, та віртуальна реальність – ці розробки становлять одну з найбільших небезпек для подальшого розвитку людини на земній кулі. Що посилює небезпеку, так це змінний інтелектуальний клімат на Заході, в рамках якого ці технології розробляються. Під інтелектуальним кліматом я розумію переважаючі ідеї, що формують висновки щодо політичної, соціальної, економічної та культурної політики. Однак, простіше буде говорити про контролюючий інтелектуальний клімат як про переважаючий світогляд. Добре зафіксовані зміни, про які я веду мову, ідуть від теїстичного світогляду до світогляду натуралістичного, який відрізняється тим, що заперечує існування будь-якої реальності вище людського досвіду», – зазначив Брюс Літтл. 

Участь у сертифікатній програмі взяло 56 викладачів та студентів, які по завершенню отримали сертифікати. 

«Технології – це наша реалізація на практиці. Ми повинні розвиватися разом із ними. І наше завдання – не відмовлятися від технологій, а використовувати їх правильно», – зауважив наприкінці лекції професор Брюс Літтл.

«Я дуже радий, що до нашого університету приїжджають не лише співвітчизники або українці з діаспори, але й відомі науковці з різних країн, зокрема США. Я спеціалізуюся на вивченні релігієзнавства та філософії, і відвідувати курс лекцій професора Брюса Літтла для мене було корисно, цікаво та інформативно. Адже я ще більше дізнався як християнство відповідає на найбільш актуальні, філософські питання, що турбували і продовжують це робити сьогодні: «Хто я?», «Звідки я?», «Для чого прийшов?», «Куди йду?», «Яке моє призначення?», «Що після смерті?». Брюс Літтл − це відомий спікер, християнський філософ, богослов, який жертвує часом та фінансами, щоб прилетіти на Україну та виступити перед нашими студентами абсолютно безкоштовно, я дуже здивований та вдячний за це. Сподіваюся, що зовсім незабаром ми зможемо знову побачити його в стінах академії», – поділився враженнями студент четвертого курсу гуманітарного факультету Ростислав Поцікайло.