Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Літня школа учасників програми «Східні студії» в Острозькій академії

20.08.2019

На базі Національного університету «Острозька академія» 19 серпня відбулося відкриття VІ Літньої школи для учасників програми «Східні студії» в Україні. Тема школи — «Еволюція пострадянського простору: минуле, сучасне та майбутнє». 

За словами організаторів, метою Літньої школи є глибше ознайомити учасників з проблематикою історії та сучасності Центрально-Східної Європи та всього посткомуністичного простору і розвинути навички міждисциплінарного та критичного мислення. Головний акцент буде зосереджено на питаннях політики пам’яті в контексті гібридних загроз та геополітичного становища країн Центральної та Східної Європи в історичному і сучасному контексті. Особлива увага приділятиметься питанню боротьби за незалежність країн Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу, а також Центральній Європі та Балканам. 

Навчання відбувається у формі тематичних занять і дискусій з лекторами, дискусій та обговорень у малих групах, лекторату польської мови та щоденної екскурсійної програми. Серед лекторів школи є: генеральний консул Республіки Польща в Калінінграді (2008-2014) Марек Говковскі, полковник, історик, документаліст, викладач Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету Тадеуш Кшонстек, доктор наук, завідувач кафедри історії Східної Європи гуманітарного факультету Люблінського католицького університету Іван Павло II, польський історик сучасної історії Губерт Лашкевіч, доктор філософських наук, доц., проректор з науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук, кандидат наук з державного управління, доцент, декан факультету політико-інформаційного менеджменту НаУОА Віталій Лебедюк, кандидатка політичних наук, Директор Інституту соціальних досліджень НаУОА Наталія Малиновська та кандидат політичних наук, директор Центру досліджень проблем національної безпеки НаУОА Тарас Жовтенко.

«Я вперше беру участь у Літній школі. Була дуже зацікавлена у навчанні, їхавши в Острог, навіть, не мала уяви, що тут буде. Знала, що буде багато польської мови і okazało się, że to prawda! А приїхавши сюди, побачила, що тут багато цікавих та інформативних лекцій, познайомилась із чудовими людьми. Так само є можливість не тільки сидіти в аудиторіях, а піти на екскурсію і закріпити знання! Тому думаю, що такі школи є дуже корисними. По-перше, вони допомагають вирватись із буденності і мати насичені дні, познайомитись із цікавими людьми. А по-друге, ми маємо можливість отримати нові знання», – ділиться враженнями учасниця школи, студентка 5 курсу факультету політико-інформаційного менеджменту НаУОА Юлія Паламарчук.

Учасниками школи, цьогоріч стали студенти із Національного університету «Острозька академія», Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. 

«Я беру участь в Літній школі вперше. Це неймовірний досвід, чудова можливість ефективно і з розвитком для себе провести тиждень літа. Я вивчаю польську разом з носіями мови, я дізнаюся більше про історію сусідніх країн, про їх особливу взаємодію з уст професорів і фахівців своєї галузі. Для студента – це корисно саме з позиції нових знань та досвіду. Крім того, тут є учасники з інших університетів, тому це гарний простір для знайомства, для міждисциплінарного спілкування. Отримані знання можна використати для написання вузькоспеціалізованих наукових робіт на актуальні теми з пострадянського простору, не кажучи вже про те, що цікаві випадки, історії, якими ділилися викладачі можна переповідати, обговорювати, обдумувати, що як мінімум робить тебе цікавим співрозмовником. Упродовж літньої школи можна спіймати себе на думці, що лектори знають про твій рідній край суттєво більше тебе, і це класний стимул дізнаватися більше», – зауважує учасниця школи, студентка 5 курсу факультету політико-інформаційного менеджменту НаУОА Катерина Анікіна. 

Літня школа триватиме до 24 серпня в рамках Консорціуму Варшавського університету та низки українських вишів. Вона є одним із елементів магістерської програми отримання подвійних дипломів — магістра політології Національного університету «Острозька академія» і Варшавського університету. За результатами роботи школи усі учасники отримають сертифікати.