Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Музеї історії Острозької академії поповнили стародруком

20.06.2019

Громада села Богдашів Здолбунівського району, Рівненської області з ініціативи настоятеля Свято-Хрестовоздвиженського храму протоієрея Тараса Волянюка поповнила колекцію стародруків у Музеї історії Острозької академії. 20 червня протоієрей Тарас Волянюк передав ректорові Національного університету «Острозька академія», професору Ігорю Пасічнику напрестольне Євангеліє, видане у 1780 році в Почаївській друкарні. Це – греко-католицьке видання, написане старослов’янською мовою.

«Храм у нашому селі є дуже старовинним. І у ньому зберігалося чимало стародруків. Серед них залишилося рукописне Євангеліє. Але сьогодні ми проводимо богослужіння українською мовою, тому вже не використовуємо це видання. Я вважаю, що такі речі не повинні десь пилитися, а мають слугувати на користь  нашому українському народові, тим більше тим, хто цікавиться давниною. Я знаю, що Острозька академія є прогресивним ЗВО в Західній Україні, ви зберігаєте духовність, українську ідентичність. Я впевнений, що не одне покоління науковців, які будуть цікавитися стародруками, почерпнуть знання та отримають користь від подарунку», – зауважив протоієрей Тарас Волянюк.

«Багато актів вандалізму робилося у наших церквах. Багато було спалено національних досягнень у XVI, XVII, XVIII і початку XIX століття. Скільки таких цінних книг вивезли невідомо куди. Ми дякуємо, що є такі люди, як отець Тарас, що є Православна Церква України. І дякую за ваше розуміння того, що такі шедеври повинні зберігатися у музеях. Ми отримали цінний подарунок, який будуть досліджувати наші науковці та переглядати туристи», – зазначив ректор НаУОА, професор Ігор Пасічник.

Працівники Музею історії Острозької академії у майбутньому досліджуватимуть видання напрестольного Євангелія: його тексти, структуру, зміст та оформлення.