Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

До 5-річчя гібридної війни Росії проти України

20.02.2019

У Національному університеті «Острозька академія» 20 лютого, в рамках вшанування п’ятої річниці найтрагічнішого етапу Революції Гідності, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії ім. М. П Ковальського НаУОА Володимир Трофимович презентував лекцію студентам та професорсько-викладацьокому складу на тему: «Гібридна війна як ключовий інструмент російської геостратегії реваншу і свідчення кризи світової системи безпеки».

На початку лекції професор Володимир Трофимович запропонував вшанувати пам'ять жертв гібридної війни, яку веде Росія проти України, хвилиною мовчання:

«Рівно п'ять років тому настала найважча доба на Майдані. Небесна сотня увійшла в пантеон не тільки українських, але і європейських героїв. На сьогоднішній день загинуло 2949 українських військовослужбовців та тисячі мирних громадян. Прошу вшанувати пам'ять про них хвилиною мовчання».

Лектор упродовж заходу проаналізував причини, передумови, геополітичні та геостратегічні цілі гібридної війни, перебіг та наслідки збройної агресії Росії проти України, а також зауважив, що гібридна війна породила глибоку кризу світової системи безпеки, вказав на героїзм наших воїнів-патріотів, підйом і мужність українського народу і окреслив завдання української держави в умовах російської агресії.

«Ця ситуація не звалилася на Україну за кілька місяців, як сніг на голову.  Проте ті, хто міг попередити про неї, – мовчали», – прокоментував лектор ультиматум 2013 року.

За його словами, 20 лютого 2014 року Росією було введено план із анексії Криму, передумовами якого став конфлікт 2003 року навколо острова Тузла. Планувалося захоплення значної частини України:  Криму, Севастополя, Луганська, Донецька, Херсону, Миколаєва, Одеси, Запоріжжя та Харкова. Але Євромайдан зруйнував плани країни-агресора з переформатування світового порядку під свої інтереси щодо відновлення геополітичного панування в Європі та продемонстрував «народження української нації».