Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Ігор Пасічник: «Ми ніколи не зупиняємося на досягнутому, а підкорюємо нові вершини, постійно ідемо вперед»

18.10.2019

Сьогодні Національний університет «Острозька академія» святкує 25-річчя з моменту відродження. 

Відкриття Дня університету розпочалося із ярмарки «Пасіка», під час якої творчі вихованці університету мали нагоду представити свої художні доробки та фотороботи, рукодільні та кулінарні вироби, придбати сувеніри з символікою університету, продемонструвати власні таланти у танцювальних і сольних номерах. 

«Ми надзвичайно раді, що маємо можливість доторкнутися до історії нашої академії і святкувати разом із нею. Це свято кожного студента. Сьогодні багато чуємо про досягнення Острозької академії і віримо, що це успіх кожної бджоли нашого великого академічного вулика. Із Днем народження, дорога Острозька академіє!», – ділиться враженнями студентка другого курсу факультету політико-інформаційного менеджменту Карина Захарова. 

Згодом на урочистій академії ректор університету, професор Ігор Пасічник привітав зі святом усю академічну спільноту, розповів про відродження вишу, а також згадав усіх людей, які зробили вагомий внесок у розвиток та становлення академії. 

«Я пишаюся тим, що за 25 років наш викладацький колектив поповнювався та зростав інтелектуально. Ми ніколи не зупинялися на досягнутому, підкорювали нові вершини, постійно ішли вперед. За ці роки я переконався, що Острозька академія отримала Боже благословення. Вона абсолютно відрізняється від інших університетів, тому що студенти Острозької академії мають особливе покликання – служити Україні. Те насіння, яке сіють в нашій альма-матер – це не тільки насіння знань, а й любові до Батьківщини. Я пригадую, як у день відкриття, у 1994 році Острозька академія заявила, що тут формуватиметься ідеологія елітного студентства на двох китах, які проповідуватимуть національну ідею та християнську мораль. І нам вдається це і досі!», – зауважив ректор Ігор Пасічник. 

Також приємною частиною урочистої академії стало нагородження викладачів, студентів і співробітників університету грамотами й подяками за сумлінну та віддану працю на благо альма-матер.

Опісля церемонії нагородження усі охочі мали можливість відвідати святковий концерт державної заслуженої хорової капели України «Трембіта», а також музичну програму «Історія солдата» – театральний твір Ігоря Стравінського, на чолі із диригентом-постановником Сергієм Хоровцем та режисером-постановником Анастасією Гнатюк. 

«Це історія солдата, який потрапив на війну. І переживши всі події, він не зміг повернутися до буденного звичайного життя. Війна – це велика катастрофа всіх поколінь. І творці кожної епохи показували цю трагедію у творах. Ця тема є і буде актуальною, поки триває війна не лише на Сході України, але й в інших куточках світу. Ми втрачаємо багато солдатів на війні, і навіть втрачаємо тих, хто звідти повернувся зовсім іншим», – зауважила режисер Національної опери України Анастасія Гнатюк. 

Окрім того, упродовж дня діяла виставка «Аудиторія спогадів». Працівники Музею історії Острозької академії презентували унікальні архівні фото та експонати з часів відродження вишу. Також під час виставки були представленні музейні раритети студентів та працівників тих часів: вступні тести, альбом з побажаннями підготовчого відділення Острозької академії тощо.