Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Музейний вечір для першокурсників Острозької академії

18.09.2019

Національний університет «Острозька академія» славиться не тільки відомими історичними постатями XVI століття, але й надзвичайною історією створення і відродження. Сучасний же університет розташований на історично важливому місці, в якому вирує атмосфера містики. 

Кожен спудей нашого університету знайомиться з історією Острозької академії під час вивчення відповідної дисципліни. Та працівники Музею історії Острозької академії цьогоріч вирішили вперше провести знайомство з музейним комплексом вишу на початку року – 18 вересня відбувся Музейний вечір в академії для першокурсників. 

«Ми дуже хотіли ознайомити перший курс з музеєм університету, оскільки такий тип музею не є традиційним у вишах України. Він – унікальний певною мірою, багато туристів приїжджають, щоб ознайомитися з експозиціями музею. Тому для першокурсників була можливість на початку навчального року ознайомитися не тільки з університетом, але й з музейними експонатами. І при цьому, зробити це в незвичний спосіб. Ідея полягала в тому, щоб після занять студенти, відпочивши, прийшли ввечері на екскурсію, налаштовані на позитивні емоції та цікаву історію. Ми раді, що крім волонтерів нашого музею, до організації дійства долучилися охочі старшокурсники, які з радістю допомогли нам», – зазначила директор Музею історії Острозької академії, кандидат історичних наук Анастасія Хеленюк. 

15 груп першокурсників мали можливість почути та побачити живу історії Острозької академії. Окрім традиційної розповіді гіда, студентів на різних локаціях вітали театралізовані герої: князь Василь-Костянтин Острозький та княжна Гальшка Острозька, студенти XVI століття, які вивчали грецький алфавіт та привид пані Сосновської у підземеллі. Також із перших уст студенти мали змогу почути історію ікони «Ісус Христос Пантократор» від її реставратора, мистецтвознавця Острозької академії Миколи Бендюка. 

«На екскурсії Острозькою академією побувала вперше, і враження від побаченого переповнюють. Поринувши в атмосферу середньовіччя, сповнюєшся на мить дивовижними і незвичними відчуттями. Надзвичайно цікаво було почути багатогранну історію Острога, і доволі у незвичному форматі, зокрема, у театралізованій формі. Таким чином, водночас, поєднувалася середньовічна і сучасна епохи. Екскурсія була неймовірною, адже кожен мав прекрасну нагоду доторкнутися до багатовікової історії, відчути дух Острозької академії сповна. Дякуємо організаторам за чудову можливість», – поділилася враженнями першокурсниця Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського НаУОА Ольга Лящук. 

Разом зі студентами першого курсу екскурсію відвідали також куратори їхніх груп. Про свої враження розповіла кандидат економічних наук, старший викладач кафедри економічної теорії, менеджменту і маркетингу Наталя Топішко: 

«Я, мабуть, чотири роки тому відвідувала екскурсію академією, хоча до мистецької галереї інколи заходила. Екскурсія мені дуже сподобалася: кваліфікований екскурсовод з хорошою дикцією, впевненістю, знанням історії та динамікою рухів. Треба відмітити ентузіазм волонтерів, які впродовж вечірніх 4-х годин виконували свої ролі, створюючи ефект наближення (занурення) нас до історії. Я побачила, що за ці роки було зроблено багато нового в оформленні підземелля. Цікавим було використання мультимедіа. Сильне враження справляє 3D реконструкція в різних проекціях міста Острога XVI-XVIІ століття. Безумовно, першокурсникам було цікаво таким заходом ознайомитися з історією Острозької академії. Вдячна за отримане відчуття оновлення дотику до історії університету».