Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Презентація нової української національної ідеї в Острозькій академії

18.09.2019

У Національному університеті «Острозька академія» 18 вересня відбулася презентація книжки «Трансформація української національної ідеї». 

«Дуже часто, коли говорять про українську націю, у багатьох це асоціюється з вишиванками, гопаком та іншими символами, які пов’язані більше з етносом. І питання про те, що має лягти в основу творення української нації, є актуальним до сьогодні. Наші гості презентують нам, якою має бути національна ідея та що має лягти в основу розбудови української нації», – зауважив на початку заходу проректор з науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук. 

Праця представляє збірку, яка складається з 30 статей відомих українських істориків, філософів, культурологів та політологів, де автори дають відповіді на питання про те, як розвивалася «українська ідея», чому і на якому етапі вона загальмувала, і що слід зробити, щоб «українська ідея» знову стала «українською мрією». 

Представляли інтелектуальний продукт автори книжки: громадський діяч, голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, доктор історичних наук Павло Гай-Нижник і депутат кількох скликань Верховної Ради Тарас Стецьків. 

Гості виступали із протилежним баченням власного розвитку держави в ідейному плані, заявляючи, що дають альтернативу українцям. За їхніми словами, головною метою дискусії є розпалити подальше обговорення концепту нової «української національної ідеї», яка має стати універсальною, конкурентною та «мрією» для громадян України. 

«Раніше нашою національною ідеєю було здобути українську державу. Різні мислителі по-різному бачили способи здобуття державності. Якщо українці хочуть змінити себе, спосіб свого життя, свою державу, вони повинні мати певну національну ідею, яка буде дороговказом до створення ідеальної нації. Тому ця книга – це спосіб побачити з різних точок зору процес створення модерної національної ідеї», – зазначив під час виступу Тарас Стецьків. 

Студенти мали можливість ознайомитися із цими основними ідеями та поставити питання, вступивши у дискусію із інтелектуалами. 

Захід проводився в рамках туру містами України із презентацією зазначеної книги, який нині проходить маршрутом Житомир, Острог, Рівне, Луцьк. Автори видання мають на меті об’їхати всю Україну.