Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Науковці Острозької академії обговорили питання безпеки на конференції в Польщі

18.05.2019

Викладачі та студенти Національного університету «Острозька академія» взяли участь в міжнародній науковій конференцій, що проходила 16-17 травня 2019 р. у м. Замосць, Республіка Польща. Міжнародна конференція «Загрози для національної безпеки в процесах глобалізації. Політичні загрози». Це була перша конференція із серії, наступні частини якої заплановано проводити кожні два роки. Організаторам наукового заходу стали Державна Вища Професійна Школа ім. Шимона Шимоновіца в Замосці, Національний університет «Острозька академія» та Університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні.

Острозьку академію представляли викладачі факультету політико-інформаційного менеджменту кандидатка політичних наук Наталія Малиновська та Михайло Мозоль, а також викладач факультету міжнародних відносин Андрій Семенович. У студентській панелі взяли участь Ніка Федорчук і Богдан Сітарський (факультет політико-інформаційного менеджменту) та Вікторія Фурман (факультет міжнародних відносин). Очолював групу завідувач кафедри політології та національної безпеки доктор юридичних наук, професор Микола Романов.

Конференцію відкрили пленарною дискусією з питань національної безпеки під керівництвом професора Генріка Чалупчака, директора Інституту соціальних наук Державної Вищої Професійної Школи ім. Шимона Шимоновіца в Замосці. Професор Микола Романов акцентував увагу на проблемах безпеки в Україні, необхідності підготовки професійних кадрів у сфері безпеки, а також ділився досвідом підготовки студентства спеціальності «Національна безпека». Важливою була дискусія про сфери безпеки, позаяк обговорювали важливість політичної, інформаційної та екологічної дискусії.

Крім того, учасники конференції взяли участь в кількох дискусійних панелях. Острозька делегація працювала в секції «Політична безпека та її загрози в національному вимірі», дискусію якої модерував Андрій Семенович. Обговорювали роль політик в системі національної безпеки України, Білорусії, Польщі, Німеччини. Зокрема, Микола Романов поділився з учасниками з особливостями контррозвідувального режиму в Україні в умовах військової агресії Російської Федерації. Михайло Мозоль розповідав про загрозу неформальних політичних інститутів для політичної стабільності на прикладі України, Наталія Малиновська виступила з доповіддю про виклики ґендерної політики в умовах гібридної війни з Україною. Наукові напрацювання та результати конференції будуть опубліковані в спільній монографії.

Не менш дискусійними й активними були студентські секції, учасники яких дискутували про різні політичні та суспільні процеси, що впливають на політику безпеки України та Польщі:

«Дискусія під час проведення студентської панелі була доволі насиченою, адже обговорювали актуальні питання національної та міжнародної безпеки у мовах глобалізації. Не оминули й питання безпекової ситуації в Україні, а саме такої важливої сфери як забезпечення інформаційної безпеки нашої країни у протидії гібридній війні. Загалом, конференція мені дуже сподобалась, адже тут я отримала новий досвід та знання, які здобуваються саме шляхом координації зусиль учасників таких міжнародних наукових конференцій», - поділилась враженнями студентка ІІ курсу спеціальності національна безпека Ніка Федорчук.  

Користуючись нагодою, острозька делегація запросила іноземних колег до участі у ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Освіта і наука у сфері національної безпеки: Проблеми і пріоритети розвитку», присвяченій 25-річчю відродження та 450-річчю утворення Національного університету «Острозька академія», яка відбудеться 14 червня 2019 року.

Викладачі та студенти Острозької академії висловлюють подяку за чудову організацію наукової конференції колегам із Державної Вищої Професійної Школи ім. Шимона Шимоновіца в Замосці та зокрема – професору Генріку Халупчаку. Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю та чекаємо на гостини до Національного університету «Острозька академія»!