Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся ІІ Всеукраїнський молодіжний науковий симпозіум

17.05.2019

15-16 травня 2019 року в Національному університеті «Острозька академія» відбувся ІІ Всеукраїнський молодіжний науковий симпозіум, який згуртував 123 учасників з 10 областей України.

Організаторами події виступили факультет міжнародних відносин та його Наукове товариство студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина. Участь в заході взяли здобувачі знань закладів загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти України, вчителі, директори шкіл, студентська молодь, науково-педагогічні працівники та представники друкованих ЗМІ.

У рамках молодіжного наукового симпозіуму відбулися урочисті церемонії нагородження переможців інтелектуальних змагань: всеукраїнського конкурсу-краєзнавчої експедиції «Стежинами рідного краю» (на конкурс було подано 147 робіт із 13 областей України, з них Дипломами та Подяками було відзначено 79 робіт), ІІ Всеукраїнського конкурсу «Закордонне українство: вчора, сьогодні, завтра» (зі 110 конкурсних робіт із 8 областей, лише 42 роботи здобули Дипломи та Подяки), всеукраїнського конкурсу-мистецтвознавчої експедиції «Історія порцеляни в об’єктиві дослідника» (всього було оцінено 73 роботи із 7 областей, 20 робіт визнано переможними). Крім дипломів та подяк, усі конкурсанти та їхні педагогічні/наукові керівники отримали книги-подарунки від НДЦ «Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара» Національного університету «Острозька академія», які були передані Науковим товариством імені Шевченка в Америці.  

Цього року всеукраїнська молодіжна наукова зустріч була сповнена цікавих та захопливих подій.

15 травня на базі Музею книги та друкарства міста Острога було відкрито виставку порцеляни «Моє життя складалося з моїх робіт…» (до 90-річчя з дня народження Ольги Рапай), яка була представлена спільноті завдяки зусиллям та співпраці колективу вищезазначеного музею із факультетом міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія», музеєм «Київський фарфор» за підтримки Людмили Карпінської-Романюк (м. Хмельницький) та Романа Сазонова (м. Київ). Ця виставка є унікальною, адже розповідає про «фарфоровий період» творчого шляху відомої майстрині Ольги Рапай, яка зарекомендувала себе здібним керамістом. Крім того, окремі з виробів, представлених у вітринах, експонуються вперше.

Зі словами вітань до присутніх зверталися Алла Атаманенко, доктор історичних наук, професор, декан факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія», Микола Манько, директор Острозького державного історико-культурного заповідника, Світлана Позіховська, завідувач Музею книги та друкарства міста Острога та Оксана Кононюк, директор Нетішинського міського краєзнавчого музею.

Авторитетна дослідниця історії порцеляни Людмила Карпінська-Романюк детально розповіла про життєвий сценарій Ольги Перецівни Рапай-Маркіш, її творчість, роль та місце в українському мистецтві. Крім того, вона презентувала низку своїх видань: «Фарфор Ольги Рапай» (автори: Людмила Карпінська-Романюк, Олена Корусь), «Полонский завод художественной керамики. Украинский советский фарфор» (автор Людмила Карпінська-Романюк), «Валентина и Николай Трегубовы» (автори: Людмила Карпінська-Романюк, Валерій Завершинський). Пані Людмила також розповіла учасникам заходу про журнал «Порцеляна. Професійна розмова про фарфор та фаянс».

Після відкриття виставки, усі охочі побували на екскурсії Музеєм книги та друкарства. До слова, музей розташований у пам’ятці оборонної архітектури національного значення – Луцькій надбрамні вежі середини XVI століття. Вежа, зведена для захисту міста на підходах зі сторони луцького гостинця, відігравала роль центральної ланки в оборонній системі, і є рідкісним зразком оборонної споруди – барбаканом. Вчителі, школярі та їхні батьки дізнались більше про виникнення та розвиток книгодрукування в Україні, побачили оригінал Острозької Біблії 1581 року – першого повного видання всіх книг Святого Письма церковнослов’янською мовою, та ще низку раритетних книжкових видань та стародруків.

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася церемонія нагородження частини переможців всеукраїнських конкурсів та їхніх педагогічних/наукових керівників. Варто зазначати, що усі перемоги є справедливо заслуженими, бо кожна робота пройшла перевірку на антиплагіат, а потім була закодована, прорецензована та оцінена 3 членами фахового журі.

Після урочистостей учасники симпозіуму побували на екскурсії Національним університетом «Острозька академія» та ознайомилися із історією першого вишу Східної Європи та одного із найпрестижніших українських університетів сьогодення.

Після завершення роботи першого дня молодіжного наукового симпозіуму усі охочі мали змогу відвідати Острозький краєзнавчий музей, який розміщується в родовому замку князів Острозьких, нумізматичну виставку та побувати у Межиріцькому чоловічому монастирі-фортеці, який є архітектурним ансамблем монастирських будівель XVI – XVII століть.

16 травня, у залі засідань Вченої ради Національного університету «Острозька академія», було відкрито другий день роботи Всеукраїнського молодіжного наукового симпозіуму. Із вітальним словом до школярів та педагогів звернулися Алла Атаманенко, декан факультету міжнародних відносин та Назар Мартинюк, голова Наукового товариства студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина. Сотим, за списком зареєстрованих, учасником симпозіуму стала директор Буртинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Оксана Бігдаш, якій з цієї нагоди було вручено подарунок.

Іванна Горбач, фахівець із профорієнтаційної роботи університету, розповіла присутнім про перелік освітніх програм, специфіку навчально-виховного процесу, особливості студентського життя та можливості для молоді в першому виші Східної Європи – Острозькій академії. У форматі «круглого столу» відбулося обговорення ролі цього закладу освіти в сучасному культурно-освітньому просторі.

Також гості зібрання прослухали доповідь Надії Симоненко, голови молодіжного відділення Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, яка розповіла про те, як стати послом європейської молоді, а також звернула увагу на одне з найголовніших явищ в світовій політиці та міждержавних відносинах – Східне партнерство.  

Після теоретичної частини відбулась екскурсія Національним університетом «Острозька академія», яка була проведена в контексті історії українського та світового мистецтва. Кожен охочий мав змогу сфотографуватись на троні князів Острозьких, який розміщений в університетській мистецькій галереї.

Пізніше відбулася ще одна церемонія нагородження переможців всеукраїнських конкурсів, які проводились факультетом міжнародних відносин у 2018-2019 навчальному році.

Також відбулося вшанування людей, які упродовж тривалого періоду підтримували діяльність Наукового товариства студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина факультету міжнародних відносин НаУОА. Вчительку Полонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Тетяну Приймак було нагороджено Почесною Грамотою. Вона за роки співпраці з факультетом міжнародних відносин НаУОА підготувала 22 переможців всеукраїнських конкурсів. Пам’ятні подарунки отримала Лариса Бученко, вчитель історії та правознавства Новоселицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, яка не лише підготувала переможців всеукраїнського конкурсу «Стежинами рідного краю», а й спільно із науковим студентсько-аспірантським об’єднанням імені Олександра Оглоблина провела цікавий пізнавальний захід – історичну мозаїку «Нашого цвіту – по всьому світу». Цінним подарунком було відзначено Миколу Козака, Почесного громадянина міста Полонного, художника-фарфориста, дизайнера та краєзнавця. Саме Микола Іванович при висвітленні результатів мистецтвознавчої експедиції «Історія порцеляни в об’єктиві дослідника» люб’язно поділився нарисом про розвиток досліджень фарфоро-фаянсової промисловості в Україні. Голова секції юних дослідників Наукового товариства студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина, президент молодіжного клубу дослідників історії фарфору та фаянсу, учень 10 класу Полонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Назар Приймак отримав подарунок (фарфорову фігуру «Тарас Бульба») від Людмили Карпінської-Романюк за високі досягнення в напрямку вивчення історії порцеляни.

Чудовим завершенням відвідин Острога був перегляд концерту-презентації Київської муніципальної академії музики (КМАМ) ім. Р. М. Глієра та зустріч із її ректором, відомим українським композитором, народним артистом України Олександром Злотником. До слова, КМАМ – перший в Україні музичний навчальний заклад, що був заснований 1868 року.

Проведення ІІ Всеукраїнського молодіжного наукового симпозіуму засвідчило, що серед школярів та студентів існує потужний інтерес до проведення наукових досліджень та архівних пошуків. Захід вкотре продемонстрував злагоджену роботу усієї структури Наукового товариства студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія». Важливо, що симпозіум вже має постійних учасників, а серед переможців всеукраїнських конкурсів є школярі та студенти, які не вперше беруть у них участь.

Організатори висловлюють щиру подяку всім, хто долучився до проведеного заходу та плекають надію на подальшу плідну співпрацю!

Більше фотографій із заходу можна знайти на офіційній сторінці Наукового товариства студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина факультету міжнародних відносин НаУОА в соціальній мережі «Facebook»: https://www.facebook.com/ohloblyn.history.oa/