Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні науки на факультеті міжнародних відносин НаУОА

17.05.2019

Дні науки в нашому університеті відбувались протягом тижня. Активним у проведенні цього наукового свята був факультет міжнародних відносин, де було заплановано та проведено низку заходів. У день відкриття наукової конференції – 13 травня – відбулось пленарне засідання.

Зі вступним словом до присутніх звернулась декан факультету міжнародних відносин А. Є. Атаманенко. Вона представила гостей свята – директора Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника В.В. Микулича, вченого секретаря заповідника к.і.н. В.Д. Собчука, завідувача науково-дослідного відділу музею, випускника нашого факультету к.і.н. В.А. Галішевського та інших гостей. Співробітники Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника розповіли про роботу заповідника та презентували низку видань, присвячених історії Волині: «Кременецька земська книга 1578 року», кілька випусків збірника «Студії і матеріали з історії Волині», книгу В. Собчука «Історична Волинь: (Північний захід України в регіональному та локальному вимірах минулого)». Було представлено також книгу В.А. Галішевського «Історик та його доба: громадська, політична та памяткоохоронна діяльність Михайла Брайчевського крізь призму епохи». Про книги та співпрацю говорили проф. кафедри країнознавства П.М. Кулаковський, директор Історико-культурного заповідника м. Острога М.П. Манько, заступник директора Нетішинського краєзнавчого музею Т.В. Вихованець та ін.  

Було презентовано й наукову продукцію Академії: спільне видання Острозької академії та Українського історичного товариства (США) – книгу авторства Миколи Павловича Ковальського «Етюди з історії Острога: нариси про освітян ХХ століття», упорядковану доцентом кафедри історії НаУОА Миколою Близняком. Видання підготовлене до 90-літнього ювілею видатного джерелознавця й є збіркою нарисів про освітян Острожчини, опублікованих на сторінках місцевої преси в Острозі, Шепетівці, Дубному та інших містах, а також нарисів, що готувалися до друку, але не були видані.  

Назар Мартинюк, голова Наукового товариства студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина факультету міжнародних відносин, презентував низку студентських збірок наукових робіт: другий випуск англомовного збірника з матеріалами студентських наукових читань «Ad fontes» та четвертий том студентського наукового журналу «Terra Incognita». Цей випуск також присвячений 90-річчю з дня народження професора Миколи Павловича Ковальського.

Після пленарного засідання відбулись секційні обговорення актуальних проблем історії: «Історія України» (кер. М.Б. Близняк), «Історія історіографії та джерелознавство» (кер. В.П. Яремчук), «Україна і світ» (кер. В.В. Трофимович), «Острогіана» (кер. В.Б. Атаманенко). Наступного дня відбулись засідання секцій з міжнародних відносин та зовнішньої політики України («Актуальні проблеми європеїстики» (кер. Т.В. Сидорук), «Актуальні питання зовнішньої політики України» (кер. А.Є. Атаманенко), «Сучасні тенденції міжнародних відносин» (кер. Н.О. Конопка) та засідання секції «Актуальні проблеми країнознавчих досліджень» (кер. С.О. Рудько). Наступного дня обговорювались актуальні проблеми міжнародного туризму (кер. секції – П.М. Кулаковський).

В четвер, 16 травня відбулось засідання молодіжної секції Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, на якому було обговорено перспективи розвитку ЄС в сучасних умовах.

15-16 травня в рамках Днів науки відбувся ІІ-й Всеукраїнський молодіжний симпозіум, в якому взяли участь 123 учасника – школярі та студенти з десяти областей України.