Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Лекція про політичне православ’я від Кирила Говоруна

16.09.2019

До Національного університету «Острозька академія» 16 вересня із публічною лекцією завітав православний богослов, професор університету Лойола-Мерімаунт у Лос-Анджелесі, архімандрит Кирило Говорун. Він є автором багатьох наукових праць і декількох монографій, виданих англійською й українською мовами. Викладав у Єльському і Колумбійському університетах в США, університеті Альберти в Канаді, Стокгольмській школі теології у Швеції. Неодноразово виступав у Відкритому Православному Університеті Святої Софії-Премудрості.

Під час лекції автор окреслив проблеми, пов’язані з релігією та політикою за часів існування імперій і до сьогоднішніх днів, розкрив поняття «цивілізаційного націоналізму», «політичного православ’я» тощо. 

«Отець Кирило аналізує політизацію релігії, зокрема феномен політичного православ'я, яке було засуджене в УПЦ МП. Він бачить певні тенденції політичного православ'я в ПЦУ, особливо в перші місяці після її створення. Дуже добре, що новий президент декларує свою нейтральність щодо Церкви, бо це дає їй шанс позбавитися залежності від держави. Однак Говоруна непокоїть відсутність балансів, які б стримували владу однієї людини», – зауважив кандидат історичних наук, доцент кафедри історії імені Миколи Ковальського Національного університету «Острозька академія» Андрій Смирнов. 

Під час заходу Кирило Говорун презентував свою книжку «Політичне православ’я: доктрина, що розділяє церкву», яка вийшла друком у видавництві «Дух і Літера». 

«У книзі «Політичне православ’я» отець Кирило аналізує політичні викривлення християнських норм вірування, поведінки та спільності, спричинені надмірним зближенням церкви та держави, а також заграваннями церкви із секулярними ідеологіями. У нашу добу такі викривлення можна розцінити як «модерні єресі», серед яких чільне місце, на думку автора, посідають фундаменталізм, антисемітизм та націоналізм. Автор також пропонує шляхи повернення церкви від «політизованих неортодоксальних ортодоксій» до євангельського етосу. Для богословів, релігієзнавців, істориків церкви, науковців, студентів гуманітарних спеціальностей, усіх, хто цікавиться питаннями еклезіології і кому небайдужа Церква Христова», – йдеться в анонсі до книги. 

Враженнями від книги поділився проректор з науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук:

«Книжка отця Кирила Говоруна дає добре розуміння спотворень в Православній Церкві, які окреслюються поняттям «політичне православ'я». Розуміння цих явищ дає можливість краще усвідомити, наприклад, роль Московського патріархату в підтримці російської агресії на сході України». 

Після лекції присутні мали можливість поставити різні питання та придбати книжку автора.