Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся тренінг із креативного фактчекінгу

14.11.2019

Тренінг у вигляді змагання відбувся в Національному університеті «Острозька академія» 14 листопада. Організаторами цього заходу були: Фактчек-проект «БезБрехні» та Академія української преси. Спікер — Олександр Гороховський, керівник проекту «БезБрехні», виконавчий директор ГО «Центр аналітики і розслідувань».

Тренінг спланований як гра, тому всі учасники були задіяні у заході, а це студенти-журналісти та студенти інших спеціальностей. Гра мала декілька практичних етапів, під час яких учасники могли проявити свої знання. За виконані завдання і правильні відповіді на запитання команди отримували бонуси — «філософські камені».

«Я прийшла сюди, щоб більше дізнатися про фактчекінг та фейки, оскільки дуже цікавлюся цією темою. Тренінг пройшов в ігровій формі, ми дізналися багато нової інформації і зуміли застосувати її на практиці. На мою думку, такі заходи мають якомога частіше проводитися в нашому університеті», — ділиться враженнями студентка факультету політико-інформаційного менеджменту Яна Ходачук.

Спікер розповів актуальну інформацію про фактчекінг, пояснив особливості розмежування факту від твердження. Під час заняття з'ясовували, що таке фейк, правда, неправда. Олександр Гороховський проінформував студентів, які джерела інформації варто використовувати, а які ні. Також учасники ознайомилися з українськими платформами фактчеку.

«Я пішла на цей тренінг, бо подумала, що це буде для мене цікаво і корисно, адже невідомо, куди поверне доля. Може я буду працювати на радіо, чи писати у певне видання, чи, наприклад, буду розслідувачкою і застовуватиму прийоми фактчеку. Ми дізналися багато нової інформації і різні прийоми фактчеку. Завдання, запропоновані спікером, ми виконували із задоволенням і цікавістю», — розповідає студентка другого курсу, спеціальності журналістика Дарина Турсунова.

Усі учасники отримали сертифікати, а переможці, які набрали найбільшу кількість балів – футболки з логотипом програми.

«Аудиторія сьогодні була прекрасна. Всі активно працювали. Такі заходи важливі, тому що ми розуміємо, у якому світі живемо. У світі, де інформація вже не інформує, а спотворює дані. Вона не дає об’єктивної оцінки тих чи тих подій, тому ми повинні володіти інструментами, як перевіряти цю інформацію. Учитися вирізняти інформацію, яка не несе нам користі. Саме фактчек є одним із таких інструментів. Проєкт «Фактчек» існує уже чотири роки. Ми співпрацюємо з Академією української преси для того, щоб максимально поширювати практичні знання фактчекінгу. Працюємо з молоддю та студентами, бо це наше майбутнє, яке невдовзі творитиме журналістику», — коментує спікер заходу Олександр Гороховський.