Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Оголошення підсумків творчого конкурсу в Острозькій академії

13.05.2019

Національний університет «Острозька академія» 13 травня зустрічав абітурієнтів. Це учасники творчого конкурсу, який організували викладачі кафедри української мови і літератури. Мета конкурсу – виявлення та розвиток в учнів творчих здібностей, сприяння вибору професії українського філолога й удосконалення системи роботи з обдарованою молоддю. Конкурс мав три рубрики, в кожну з яких можна було подати творчу роботу: власний літературний доробок, художньо-публіцистичне есе на одну з запропонованих тем або ж есе про польсько-українські зв’язки чи вплив відомих українців на польську культуру й навпаки. На конкурс було подано 107 робіт майже з усіх областей України. Більшу активність проявила Лівобережна частина країни, зокрема Донеччина, Вінниччина, Одещина й Харківщина.

На підбиття підсумків до університету завітали учні 9–11 класів Волинської, Рівненської та Сумської областей. Відкриття заходу розпочалося з вітального слова завідувача кафедри української мови і літератури, академіка Івана Хом’яка. Він зазначив, що ми об’єднані любов’ю  до своєї землі, хоча всі – з різних куточків України. Іван Миколайович наголосив:

«Ми, як українці, повинні розмовляти своєю мовою, інакше це виглядає дуже неприродно, адже жоден у світі горобець не каркає, як ворона».

Опісля керівник волонтерського корпусу профорієнтаційного підрозділу Братства спудеїв Іванна Горбач розповіла учням про особливості цьогорічної вступної кампанії та можливості, які надає Острозька академія вступникам. Юлія Галапач, голова студентської ради гуманітарного факультету, студентка 3 курсу спеціальності «Українська мова та література» запевнила гостей, що все почуте про університет – це правда. Юлія ознайомила абітурієнтів зі специфікою навчання на обраній спеціальності, розказала про можливості самореалізації в позанавчальний час. Студентка зізналася, що Острозька академія не була її мрією, проте вона абсолютно не шкодує про вступ до університету.   

Заступник декана гуманітарного факультету Лариса Мініч поділилася досвідом адміністративної роботи зі студентами. Вона зосередила увагу на виховному аспекті освітнього процесу й уточнила питання поселення та проживання в гуртожитках.

Більш ліричне й емоційне спілкування відбулося в другій частині заходу, під час зустрічі з випускницею і нинішньою викладачкою університету Оксаною Пухонською. Передусім вона розповіла про повороти долі, які неодноразово спрямовували її до Острозької академії, а потім зважувала терези свого монологу то в бік історії української літератури й літературного процесу, то в бік власної творчості, емоційно цитуючи поезії зі збірок. Про неабияке зацікавлення аудиторії свідчили численні запитання гостей щодо письменницької творчості, пошуку натхнення, самореалізації, і навіть подорожей Оксани Пухонської.

Наприкінці зустрічі відбулося оголошення переможців конкурсу. У зв’язку з великою кількістю творчих робіт у першій рубриці було виокремлено три номінації.

У номінації «Проза» (29 конкурсних робіт) третє місце посів Синиця Андрій Андрійович (11 клас; Волинська область), друге – Данілевська Тетяна Валеріївна (11 клас; Запорізька область), а першість виборола Тюєва Юлія Володимирівна (10 клас;Сумська область).

У номінації «Поезія» (17 конкурсних робіт) на третій сходинці опинилася Вержак Юлія Олександрівна (9 клас; Запорізька область). Друге місце розділили Мартинюк Галина Андріївна (11 клас; Рівненська область) та Никоненко Кароліна (11 клас; Дніпропетровська область). Перемогу здобув Іващенко Дмитро Володимирович (9 клас; Запорізька область).

Федорійчук Владислава Віталіївна та Міщенко Ярослава Андріївна (10 клас, Одеська область) отримали диплом у номінації «Драматичний твір» як авторки єдиного тексту такого літературного роду.

Найбільша конкуренція була в другій рубриці, де боролися автори 54 художньо-публіцистичних есе. Третє місце розподілили між собою Білоус Марія Володимирівна (9 клас; Вінницька область), Вареник Наталія Андріївна (10 клас; Вінницька область), Гудзенко Анастасія Володимирівна (10 клас; Сумська область). Другу сходинку посіли Кушик Христина Віталіївна (9 клас; Тернопільська область) та Юрова Анна Андріївна (9 клас; Харківська область). Першість заслужено здобула Чебан Софія Василівна (9 клас; Одеська область).

У третій рубриці, яка стосувалася українсько-польських зв’язків (6 конкурсних робіт), місця розподілилися таким чином: 3 – Маковецька Софія Михайлівна (11 клас; Одеська область); 2 – Хурсяк Тарас Володимирович  (9 клас; Рівненська область); 1 – Дудзяк Богдана Русланівна (9 клас; Хмельницька область).

Завершився захід екскурсією університетом. Гості ділилися враженнями про привітність і український дух академії.

«У мене дуже приємні враження. Сподобалася атмосфера, яка панує в університеті, оскільки ви сприймаєте всіх, як однодумців», – висловилася одна з переможців конкурсу Тюєва Юлія.

Щиро вітаємо номінантів, а учасникам конкурсу бажаємо натхнення, крилатої музи й успішної самореалізації. Усім зичимо нових звершень!