Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Презентація книги Миколи Пшеничного «Прощай, убогий Кос-Арале…»

12.03.2019

У Національному університеті «Острозька академія» 12 березня відбулася зустріч із  відомим українським поетом, видавцем, краєзнавцем, громадським діячем Миколою Пшеничним, який презентував свою книгу «Прощай, убогий Кос-Арале…».

«Сьогодні до нас завітав поет великої Волині. Ця книга присвячена періоду  перебування Шевченка у засланні. Вона має ще додаткову назву «Есе-мандрівка (у просторі й часі): до 170-річчя написання Тарасом Шевченком реквієму «Ой чого ти почорніло, зеленеє поле?». Усі ви знаєте цей вірш. Річ у тому, що в 1846 році Шевченко побував на теренах великої Волині, а саме біля міста Берестечко. І враження від мандрівки передав у цьому вірші», – зауважив на початку зустрічі доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри релігієзнавства і теології НаУОА Петро Кралюк.

У книзі «Прощай, убогий Кос-Арале…»  висвітлюються маловідомі факти із життя і творчості Тараса Шевченка як солдата і матроса. Зокрема перебування Шевченка на острові Кос-Аральського моря, де він написав більше 70-ти поезій і намалював кілька десятків картин. «Я не міг не завітати на Острожчину у ці березневі дні, адже тут був Шевченко. Тому я хотів, щоб саме тут була презентована моя книга. У ній розповідається правдива історія перебування Шевченка у засланні», – розповів письменник Микола Пшеничний.

За словами Миколи Пшеничного, цю літературознавчу розвідку він присвячує одному-єдиному віршу-реквієму Шевченка. Автор простежує історію його написання в азіатській пустелі, розповідає про переклади десятками мов світу, знайомить із багатьма композиторами, які створили на цей текст мелодії, а також згадує свою подорож на Кос-Арал, де упродовж не однієї безсонної ночі народжувався шедевр у солдатсько-матроській поетовій душі та у захалявній книжці.

Упродовж зустрічі студенти та викладачі ставили питання гостеві, дізнавалися більше про подорож Шевченка Україною, його перебування у засланні й історію написання вірша «Ой чого ти почорніло, зеленеє поле?».

Також разом із Миколою Пшеничним до Острозької академії завітала юна письменниця, одинадцятикласниця з Рівного Вікторія Ушарук. Дівчина прочитала кілька своїх віршів із збірок та уривки із прозових творів.