Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії говорили про Революцію гідності

12.02.2019

У Національному університеті «Острозька академія» 12 лютого відбулася панельна дискусія «Революція гідності: історичні, політичні та безпекові аспекти», модератором якої був медіаексперт, доцент кафедри журналістики НаУОА Сергій Штурхецький. У дискусії взяли участь професор кафедри політології та національної безпеки НаУОА Юрій Мацієвський та кандидат історичних наук, вчений секретар Національної музею революції гідності Леся Онишко. Учасники дискусії говорили про події на Майдані та їх наслідки.

Під час зустрічі також відбулася презентація книги «Майдан: усна історія». Ця книга видана у рамках проекту Українського інституту національної пам’яті. Проект було започатковано навесні 2014 року. На основі записаних спогадів започаткована серія друкованих видань «Майдан від першої особи».

Для студентства книгу представляв Сергій Штурхецький, який був учасником регіонального рівненського майдану. Його спогади були вміщені в книгу. Також він детальніше розповів про те, як відбувалися події на Рівненському майдані.

«Ця книга є свідченням того, що регіональні майдани були не відділені від київського, а вони становили одне ціле», – говорить Сергій Штурхецький.

Детальніше про те, як виникла ідея створити цю книгу студентам розповіла кандидат історичних наук, вчений секретар Національної музею революції  гідності Леся Онишко:

«Ця книга – збірник інтерв’ю від першої особи, де люди розповідають історії, які вони бачили і переживали впродовж усього періоду майдану».

За словами пані Лесі, з кожного регіону, який представлений у книзі, а загалом це всі області України, включно з АР Крим, було відібрано від 9 до 12 інтерв’ю. Також у книгу ввійшли деякі програмні документи Майдану, причини й мотиви, через які люди виходили на Майдан.

«У книзі дуже мало представлено інтерв’ю з боку людей, які були учасниками антимайдану. Є всього лише декілька таких інтерв’ю, і з їхніх слів ми можемо зробити висновок, що на антимайдан вони йшли з примусу», – зауважує Леся Онишко.

Також студенти прослухали лекцію від Юрія Мацієвського, політолога, який досліджує події на майдані. Він розповів, чому Революцію Гідності можна вважати справжньою революцією, і які ознаки на це вказують. Науковець детальніше розповів про причини і наслідки, які вона має для українського суспільства.

Упродовж лекції всі охочі могли поставити питання.