Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Роман Василишин та Василь Берташ – ті, хто відроджували Острозьку академію

11.04.2019

У рамках серії зустрічей проекту «Ті, хто відроджували Острозьку академію» до Національного університету «Острозька академія» 11 квітня завітали  незмінний протектор Острозької академії, член Наглядової ради НаУОА, Академік Острозького академічного Братства, кандидат економічних наук Роман Василишин та меценат Національного університету «Острозька академія», кавалер найвищої відзнаки НаУОА – срібної медалі «Князь Василь-Костянтин Острозький» Василь Берташ.

Для студентів та викладачів гості розповіли, як із руїн маленькими кроками відновлювався університет. Також поділилися спогадами про тодішні важкі часи, про сумніви і складнощі, з якими їм довелося стикнутися, взявшись за непросту місію – відновити історію, створити університет європейського рівня в провінційному містечку, відродити Острозьку академію.

Роман Василишин у ті часи був головою Рівненської обласної державної адміністрації. У своїй розповіді про відродження Острозької академії пан Роман згадує:

«До мене у 1993 році, із проханням про відродження університету, звернувся, від імені громади, тодішній мер Острога Микола Грищук. Тоді про Острозьку академію, яка існувала у XVI столітті дуже мало хто знав, а Острог для всіх здавався тихим звичайним містечком. Та прочитавши історію того краю, я дізнався чим славився колишній Острог – першим вищим навчальним закладом у Східній Європі. І тому я підтримав ідею відродження та посприяв тому, щоб був підписаний відповідний документ».

Василю Берташ, який на той час (2002 рік) працював першим заступником голови Рівненської обласної державної адміністрації, корував реалізацію проекту будівництва на території Острозької академії котеджного містечка та спортивного комплексу.

Під час спілкування студенти цікавилися подробицями процесу становлення університету, баченням   перспектив розвитку Острозької академії.

«Я сьогодні дуже пишаюся тим, що знаходжуся в такому зразковому закладі вищої освіти в Україні. Я радий, що тут збереглися колишні традиції. Це – виховання молоді в патріотичному дусі, любов до рідної мови, культури, Батьківщини, до традицій свого народу.  Ми прагнули зробити так, щоб Острозька академія була візитною карткою Острога. І ми досягнули навіть більшого, адже ваш університет сьогодні є топовим серед інших в Україні», – зауважив пан Василь Берташ.

Варто зауважити, що сьогодні Василь Берташ увійшов до списку меценатів Острозької академії, надавши кошти на оновлення і закупку літератури в наукову бібліотеку університету.