Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Черговий рекорд Гіннеса в Острозькій академії

10.10.2019

Сьогодні в Острозькій академії відбулася спроба встановлення рекорду Гіннеса у номінації «Найбільша лекція з археології». Нагадаємо, що у 2014 році Острозька академія отримала свій перший статус рекордсмена, ставши єдиним українським університетом який потрапив у книгу рекордів Гіннеса. 

Рекорд цьогорічний приурочений до 25-річчя відродження Національного університету «Острозька академія». Тема лекції – «Середньовічний Острог, відкритий археологами».

Участь у становленні рекорду взяли: лектор, науковець, автор низки публікацій на історичну тематику, професійний археолог Богдан Прищепа, свідки встановлення рекорду, археологи-науковці з Рівненщини – керівник відділу історико-культурного заповідника міста Дубно Юрій Пшеничний та завідувач відділу археології та давньої історії Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк.

Лектор Богдан Прищепа поділився особистим досвідом проведення розкопок та розповів слухачам, наскільки цінними є археологічні знахідки, знайдені на території Острога.

«Ми досліджуємо Острожчину та проводимо археологічні експедиції упродовж десяти років. Археологічні джерела можуть дати багато інформації, яка розширить наші знання про давній Острог. Новий корпус Острозької академії збудований в центрі історичного Острога поряд із Ринковою площею. І ще до його зведення я мав нагоду працювати там з експедицією. Тема сьогоднішньої лекції є дуже символічною, адже ми говоримо про Острог в контексті відродження Острозької академії», – зазначив Богдан Прищепа. 

Ідея встановлення ІІ рекорду Гіннеса належить ректору Національного університету «Острозька академія» Ігорю Пасічнику.

«Історія середньовічного Острога невідома майже нікому. Є науковці, які викладають археологію, але є і ті, що займаються розкопками та можуть з власного досвіду розповісти про історію тієї чи іншої місцевості. У нас на Рівненщині є  небагато людей, які є кваліфікованими археологами. І нам пощастило, що ми маємо можливість послухати лекцію саме від такого фахівця – науковця-археолога Богдана Прищепи», – зауважив ректор НаУОА, професор Ігор Пасічник. 

Одразу після завершення лекції студенти мали можливість перевірити отримані знання, відповідаючи на питання щодо її тематики, у форматі письмового тесту. 

До заходу долучилися студенти із шести факультетів Національного університету «Острозька академія». Стюартами рекорду були: Іван Глушман, журналіст, кореспондент міської газети «Замкова гора», Оксана Ситницька, заступник голови міста Острог, Андрій Брижук, заступник директора Острозького державного історико-культурного заповідника, Алла Коновалова, лікар-стоматолог, Лідія Постригань, пенсіонер та Ірина Сівицька, вчитель Острозького НВК «Школа І-ІІІ ступенів - гімназія». 

Організаторами заходу виступили проректор з навчально-виховної роботи НаУ«ОА» Руслана Каламаж, начальник відділу міжнародних зв’язків Едуард Балашов, фахівці відділу міжнародних зв’язків Вікторія Фурман та Марія Габінет, начальник інформаційно-рекламного відділу Мар’яна Нечипорук, мистецтвознавець Микола Бендюк. Технічна сторона рекорду була організована інженерами інформаційно-технічного центру університету Ігорем Зубенком, Сергієм Кулешою та Артемом Вознюком. Фото, відео фіксація – Артур Краснопір, Леся Касіяненко, Іванна Горбач.  

Нагадаємо, що Національний університет «Острозька академія» спробував перевершити рекорд, який встановила префектура Аоморі, що в Японії – освітній захід, який відбувся з ініціативи місцевого уряду, у якому взяли участь 283 особи.