Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Віктор Ющенко: «Острозька академія – це не тільки вища освіта, а й приклад національного відродження»

10.05.2019

До Національного університету «Острозька академія» 10 травня в рамках серії зустрічей проекту «Ті, хто відроджували Острозьку академію» завітав український політик і державний діяч, 3-й президент України (2005-2010) Віктор Ющенко.

Віктор Ющенко відвідав екскурсію музейним комплексом Національного університету «Острозька академія», яку провів ректор вишу, професор Ігор Пасічник. Згодом відбулася зустріч зі студентами та професорсько-викладацьким складом академії. У традиційному форматі «запитання-відповідь» Віктор Ющенко обговорював зі студентами питання державотворення, історії, культури, мови, національної єдності тощо.  

«Сьогодні надзвичайно важливо прикласти всі зусилля для розбудови української держави. Ми повинні шанувати свою історію, культуру, пам’ятати  своїх героїв та цінувати мову. Тому що мова – це єдине, що нас об’єднує, і в той же час – це єдине, що нас розділяє. Нація повинна бути сильна із середини, об’єднана спільною національною ідеєю для того, щоб гідно позиціонувати себе ззовні», – зауважив пан Віктор Ющенко.

Про відродження Острозької академії та її сутність Віктор Ющенко зазначив:

«Острозька академія – це не тільки вища освіта, а й приклад  національного відродження. Це спадок, естафета, яка передається від одного покоління до іншого. Історія вашої академії є предтечею української вищої школи. І я вважаю, що  це надзвичайно героїчний вчинок – відродити один із найавторитетніших українських навчальних закладів. Це велика справа не тільки в сфері освіти, це гарний приклад того, як має відроджуватися все українське».

Варто відзначити, що будучи президентом України, Віктор Ющенко підписав Указ №366/2007 про увічнення пам'яті Мелетія Смотрицького – видатного вченого, громадського і релігійного діяча, випускника Острозької академії XVI ст.

Наприкінці зустрічі Віктор Ющенко привітав Національний університет «Острозька академія» із 25-річчям та побажав процвітання для вишу і талановитих випускників, які стануть провідниками української нації.