Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Публічна лекція Георгія Касьянова і дискусія про політику історичної пам’яті

08.10.2019

У Національному університеті 8 жовтня відбувалася публічна лекція завідувача відділу новітньої історії та політики Інституту історії України Національної Академії наук України Георгія Касьянова на тему: «Труднощі усвідомлення: Голокост, Голодомор та історична політика». Цей захід відбувся в рамках проекту «Спільна історія: Рівне-Острог», який реалізовується Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» та Центром Мнемоніка. 

Звертаючись до пам’яті про Голокост та Голодомор, Георгій Касьянов у своїй лекції зосередився на питаннях конструювання історичної пам’яті, впливі політичних та соціальних чинників на цей процес, а також формуванні історичної політики в сучасній Україні. 

«Історична політика сьогодні дуже часто виступає інструментом політики. А тому важливо розуміти, що саме мається на увазі, коли говорять «історична пам’ять», «історична політика». Георгій Касьянов якраз і є дослідником історичної пам’яті та історичної політики в сучасній Україні. Під час своєї лекції він чітко продемонстрував, як історія використовується в політиці, як конструюється історична пам’ять, і навіть як історична пам’ять може набувати форм громадянської релігії. Думаю, що для студентів-істориків ця зустріч була надзвичайно важливою», – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук. 

Своєрідним продовженням дискусії про історичну пам’ять стала презентація книги Хаї Мусман «Місто моє розстріляне», яку провели представники Центру «Мнемоніка» Максим Гон та Петро Долганов.