Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії провели профілактичний захід із запобігання інфекційним захворюванням

06.11.2019

До Національного університету “Острозька академія” 6 листопада завітали експерти в галузі профілактичної медицини - завідувач епіднагляду та профілактики інфекційного захворювання Віктор Мороз і завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ Рівненського лабораторного центру МОЗ України Сергій Шуляренко.

Разом зі студентами та викладачами гості говорили про профілактичні щеплення, вакцини та інфекційні хвороби, які можна попередити завдяки вакцинації.

Завідувач кафедри громадського здоров’я Національного університету «Острозька академія», кандидат медичних наук, доцент Ігор Гущук розповідає:

“На сьогодні санітарно-епідемічна ситуація в Україні є нестабільною та неблагополучною. Тому виникає необхідність організовувати такі зустрічі, аби застерегти студентів від негативних наслідків небезпечних та смертельних хвороб. Щоб працював колективний імунітет, рівень вакцинації повинен бути щонайменше 95%”. Як ви знаєте, нещодавно в Україні, в різних регіонах були зафіксовані випадки захворювань на дифтерію. 

За словами експертів, дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується запаленням переважно слизових оболонок носоглотки та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Збудником захворювання є дифтерійна паличка (коринебактерія), яка виробляє екзотоксин, стійка до дії різних чинників і у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб, проте кип’ятіння та 1% розчину сулеми знищують палички через одну хвилину. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів.

“У Рівненській області 86 тисяч осіб дорослих не мають щеплення від дифтерії. А уберегти себе можна тільки шляхом вакцинації”, - зазначив завідувач епіднагляду та профілактики інфекційного захворювання ДУ Рівненського лабораторного центру МОЗ України Віктор Мороз.

Також медик описав основні симптоми захворювання: інтоксикація, білий наліт на мигдалинах, який вражає верхні дихальні шляхи і призводить до гострої дихальної недостатності.

Про інші небезпечні захворювання - туберкульоз, СНІД, зараження сказом та укус кліщів розповідав завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ Рівненського лабораторного центру МОЗ України Сергій Шуляренко. Він зазначив основні симптоми хвороб та зараження, розповів про правила поведінки при зараженні а також наголосив на тому, що у будь-якому разі потрібно спершу звернутися за допомогою до лікаря.

Наприкінці зустрічі Сергій Шуляренко закликав усіх присутніх дотримуватися рекомендацій лікарів і вакцинуватися, щоб уникнути хвороб та їх наслідків.

Захід було організовано кафедрою громадського здоров’я НаУОА за сприяння завідувача кафедри, кандидата медичних наук Ігоря Гущука та проректора з навчально-виховної роботи, професора Руслани Каламаж.