Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії презентували фільм про Євгена Гуцала

06.03.2019

До Національного університету «Острозька академія» 6 березня завітав український актор, сценарист, режисер, продюсер Василь Вітер із документальною кінострічкою «Євген Гуцало. Куди біжить дорога». Цей фільм-портрет демонструє життєвий та творчий шлях українського письменника, журналіста, поета і кіносценариста Євгена Гуцала. Кінострічка  відображає маловідомі факти та епізоди життя письменника, озвучені в численних інтерв’ю друзів, сучасників та близьких людей, які створюють екранний образ митця.

«Я знав Євгена Гуцала особисто, і мені важко було знімати фільм про цю людину, не пропускаючи все крізь себе», – зауважив перед показом фільму режисер Василь Вітер.

За словами режисера, фільм знятий за сценарієм дружини Євгена Гуцала – письменниці Лесі Ворониної, автором ідеї став його небіж – Андрій, син рідного брата Євгена Пилиповича — Віталія. Євген Гуцало був відомий українському читачеві не тільки через слово, тобто через численні прозові і поетичні твори. В українському кінематографі також збережено авторство цього блискучого літератора. За його новелами і повістями свого часу були зняті фільми такими відомими режисерами: Юрієм Іллєнком, Олегом Біймою, Ігорем Кобриним та Василем Вітром.

Про талановитого українського письменника, нині вже класика української літератури другої половини ХХ століття  його друзі, колеги, соратники говорили: «Він був типовим шістдесятником.», «Йому боліло все.», «В його таланті було щось Моцартівське».

«Ми вивчали творчість Євгена Гуцала ще зі школи, і з радістю продовжуємо читати його в університеті. Тому нам, студентам, надзвичайно цікаво переглядати документальні фільми-портрети про письменників різних періодів і дізнаватися цікаві факти про їхнє життя, які не подаються у підручниках.  Звісно прикро, що деякі плоди творчості Гуцала є актуальними досі, зокрема публіцистичний цикл статей «Ментальність орди». Адже письменник був одним із перших, хто в ті часи відкрито писав про корені російської експансіоністської політики, яку ще сьогодні продовжують вести російські агресори», – зазначила студентка другого курсу гуманітарного факультету Юлія Алексеєнко.