Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Лекція від Миколи Жулинського до 200-річчя з дня народження Пантелеймона Куліша

05.06.2019

У Національному університеті “Острозька академія” третього червня у рамках проекту “Ті, хто відроджували Острозьку академію” відбулася зустріч з директором Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, доктором філологічних наук, професором, дійсним академіком Академії наук України, співголовою Наглядової ради НаУОА, академіком Острозького Академічного Братства Миколою Жулинським.

Микола Григорович прочитав лекцію, присвячену 200-річчю з дня народження видатного українського письменника та фольклориста Пантелеймона Куліша.

“Іван Франко назвав Пантелеймона Куліша одним із корифеїв української літератури. На мою думку, така оцінка надзвичайно важлива і багато в чому вичерпна, адже життєвий і творчий шлях цього енергійного, трудолюбного і темпераментного письменника був наповнений терміновою і точною роботою. Він рятувався від туги і горя літературною творчістю, науковою і журналістсько-видавничою діяльністю, фізичною працею на хуторі Мотронівка, адміністративною службою”, — зазначив Микола Жулинський.

За словами лектора, Пантелеймон Куліш пережив за своє життя багато ідеологічних, історичних, естетичних переорієнтацій. Утім головна мета його життя і діяльності залишалася незмінною — це виборення українським народом права на самостійний культурний і політичний розвиток. Він обстоював ідею відновлення самостійної української держави шляхом культурної європеїзації України.

“Для Куліша досягнення самостійного статусу України можливе за умови піднесення культурно-освітнього народу, формування національно-політичної свідомості, виховання національно відповідального за свою долю українства. Інакше, вважав Куліш, досягти консолідації українського народу буде вкрай складно, про що, до речі, свідчить ситуація в сучасній Україні”, — сказав Микола Жулинський.

Наприкінці лекції, студенти і викладачі мали можливість поспілкуватися з Миколою Григоровичем у форматі “запитання-відповідь” про сучасні виклики, які стоять перед нашою державою, сьогодення та майбутнє української вищої освіти, зокрема Національного університету “Острозька академія”.