Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Відкрита лекція отця Петра Куркевича «Про феномен любові»

04.12.2019

У Національному університеті «Острозька академія» четвертого грудня відбулася відкрита лекція отця Петра Куркевича про феномен любові на основі релігійних, філософських текстів.

Презентував гостя декан гуманітарного факультету, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець:

«Це специфічна тема, яку філософи розглядають в межах етики та теології. Також ця тема доволі універсальна і стосується всіх − як християн, так і кожної людини. Любов − це така річ, яка не тільки єднає нас, але і робить нас людьми. Ми часто працюємо з православними отцями, духовними настоятелями. Але в цьому власне і суть університету, який відкритий до різних конфесій, поглядів. Тому дуже приємно, що отець Петро Куркевич сьогодні приїхав до нас», − зауважив Максим Карповець.

Петро Куркевич священник римо-католицького ордену капуцинів, засновник християнського руху «Школа Християнського життя» і «Євангелізація», реколекціоніст, публіцист, популярний духівник.

«Я зацікавився цією темою півроку тому. Для релігії, теології, Біблії феномен любові є найважливішим. Як каже апостол Павло вона важливіша від віри і надії, вона також є дорогою спасіння та з’єднання з Богом. Мені здається, колись в культурі старожитній любов не так цінувалася. Людям не хотілося займатися темою любові, тоді її замінювали мудрість та сила. Потрібно було мати мудрість, щоб вижити в тих «джунглях», силу, щоб втекти від небезпеки. У сучасному світі ми відчуваємо себе більш захищено та можемо отримувати любов. Уся поезія, кінематографія, мистецтво говорять про любов», − розповів отець Петро Куркевич.

Під час лекції були присутні викладачі та студенти. Отець Петро декламував уривки з Біблії, зокрема «Пісня над піснями» зі Старого Заповіту, розповів про Ісуса Христа та Його прояви любові.
«Коли справжня любов, то віддаєш себе і отримуєш в замін більше. Це показує теологія Святої Трійці. Любов до самого себе не окрилює, натомість любов до інших мусить окрилювати. Таку любов демонстрував Ісус Христос. Любов може дати людині привілей знайти себе, або знайти іншу людину, якщо вона захоче. Коли не любиш себе, то не можеш любити інших», − зауважив отець Петро.

Також гість поділився своїми думками, щодо філософії Артура Шопенгауера:
«Мені здається, що Шопенгауер піддався моді та французькій революції. Тоді народжується мода на світ без Бога, бунт проти Бога. Здається, що Шопенгауер став заручником ситуації того часу, але не знаю, на яких ірраціональних підставах, бо їх немає. Якщо немає душі, то є тільки хімія, біологія, зоологія та інстинкт. Любов має нас підіймати, а не робити щось інше», − розповів отець Петро Куркевич.

Під час лекції отець Петро виокремив стадії любові відповідно до антропології Папи Римського Іоанна Павла ІІ:

  • Перша стадія: вподобання – знайомство;
  • друга стадія: закоханість – прагнення бути з людиною;
  • третя стадія: доброзичливість – прагнути себе для іншого;
  • четверте стадія: любов взаємна;
  • п’ята стадія: симпатія – співпраця;
  • шоста стадія :приязні – мати кохану особу в собі;
  • сьома стадія: любов подружня.

«Любов мусить бути найвищою активністю людини. Коли так, то відчуваємо себе в повноті як ніколи раніше. Краще робити помилки та шукати любові, ніж жити в житті банальному не прагнучи її», − підсумував отець Петро Куркевич.

Наприкінці лекції отець Петро Куркевич отримав від ректора Національного університету «Острозька академія» Ігоря Демидовича фотоальбом та енциклопедичне видання «Острозька академія».