Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Якою повинна бути сучасна університетська бібліотека?

03.04.2019

У Національному університеті «Острозька академія» 3 квітня відбувся міжнародний семінар «Місія університетської бібліотеки: поміж минулим і майбутнім», організований викладачами факультету політико-інформаційного менеджменту та працівниками наукової бібліотеки університету.

Під час заходу з доповідями виступили: професор кафедри наукової інформації Університету Казимира Великого в Бидґощі Здіслав Ґемболись, завідувачка кафедри документознавства та інформаційної діяльності НаУОА Ганна Охріменко та директор Наукової бібліотеки НаУОА Юрій Коцюк. До дискусії долучилися студенти спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» та працівники наукової бібліотеки університету.

«Тема семінару про новітню місію наукової університетської бібліотеки є не просто актуальною, а ключовою для розвитку інформаційної політики як на локальному, так і на глобальному рівні. Нам варто боротися зі стереотипом, що бібліотека – це установа, яка акумулює деактуалізовану інформацію і є чимось архаїчним в епоху Інтернет-контенту, блогерства та е-врядування. Адже досвід країн ЄС та США показують, що наукові бібліотеки є важливою стратегічною ланкою у формуванні та утриманні інформаційної безпеки країни. Важливим аргументом для фахівця з інформаційної справи та бібліотечної, зокрема, є не лише «володіння інформацією для володіння світом», а коректне володіння фактами та даними. Відповідно для сучасних бібліотек відбувається зміна парадигм – від місії накопичення інформації до місії профорієнтування фахівців з інформаційної та аналітичної діяльності щодо правил використання інформаційних ресурсів. Також важливою функцією бібліотеки залишається просвітницька діяльність та переформатування її у «вільний інформаційний простір» з елементами туристичної атракції», – зазначила Ганна Охріменко.

Юрій Коцюк у своєму виступі зосередив увагу на особливостях інформаційно-комунікативних технологій у діяльності бібліотек. На прикладі Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія» показав тенденції розвитку діяльності бібліотек на основі використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Директор наукової бібліотеки зауважив, що сучасна бібліотека повинна бути центром творення єдиного освітнього інформаційного простору університету.

«Сьогодні ми спостерігаємо запит на простір бібліотек, не як місця зберігання книг, а як коворкінг-простір, де можуть збиратися різні представники громади і займатися чи то йогою, складанням конструкторів, читанням віршів і.тд.» - зазначив Здіслав Ґемболись.

Захід став можливим завдяки програмі академічної мобільності Erasmus+  між Національним університетом «Острозька академія» та Університетом Казимира Великого в Бидґощі.