Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Стартував інтерактивний проект «Ті, хто відроджували Острозьку академію»

03.04.2019

До 25-річчя відродження Національного університету «Острозька академія» третього квітня стартував інтерактивний проект «Ті, хто відроджували Острозьку академію». Його мета – дати можливість студентам та працівникам університету поспілкуватися з ініціаторами відродження першого вищого закладу освіти України, меценатами, друзями, партнерами університету, без яких важко уявити новітню історію Острозької академії.

Проект розпочався із зустрічі студентів, викладачів і співробітників вишу з Миколою Грищуком, який у період відродження Острозької академії був міським головою Острога, а згодом проректором з адміністративно-господарської діяльності університету.

Як розповів Микола Грищук, за період свого перебування на посаді мера, він робив усе можливе для того, щоб Острог розвивався і відроджував свою історичну славу, зокрема періоду князів Острозьких.

«Ідеєю відродження Острозької академії мене надихнув відомий краєзнавець, історик, освітній і громадський діяч Петро Андрухов, нею також пройнявся професор, доктор історичних наук Микола Ковальський. Цю ідею ми публічно озвучили на І з’їзді острожан, який відбувся у вересні 1993 року, тоді ж створили відповідний організаційний комітет», – поділився спогадами Микола Грищук.

Про те, що передувало підписанню Президентом України Леонідом Кравчуком відповідного Указу 12 квітня 1994 р. № 158/94 «Про утворення Острозького колегіуму», про роль Києво-Могилянської академії у цьому процесі, про призначення ректора Острозької академії та інші факти відродження університету йшлося на зустрічі з Миколою Володимировичем Грищуком.

Під час спілкування студенти мали можливість поставити Миколі Володимировичу й інші питання щодо становлення альма-матер, щодо спогадів про колег, студентів того часу, перспектив розвитку Острозької академії і міста Острога загалом.

«Нам довелося виконати дуже багато ремонтних і будівельних робіт, адже приміщення теперішньої Острозької академії були у вкрай занедбаному стані. Фактично, ми майже все реалізовували власними силами. Також до цього процесу долучалися перші студенти, які разом з нами вірили в ідею відродження Острозької академії. Я щиро радію, що наша альма-матер з кожним роком стає все кращою. Це результат спільної натхненної праці, завдяки якій Національний університет «Острозька академія» сьогодні є перлиною української освіти і культури», – наголосив Микола Грищук.