Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

IV фестиваль «Острог. Ренесанс» відкрив скрипаль Кирило Стеценко в Острозькій академії

02.06.2019

Уже вчетверте у Національному університеті «Острозька академія» відбулося відкриття фестивалю «Острог. Ренесанс». Цьогоріч захід тривав з 31 травня по 2 червня.

Темою дійства  обрали «Мистецтво». Організатори кажуть, що таким чином хотіли об’єднати мешканців міста любов’ю до творчості.  Додають, що українське мистецтво цікаве серед людей будь-якого віку та статусу та варте того, щоб про нього знали.

З1 травня першовідкривачем історико-культурного фестивалю став відомий український скрипаль Кирило Стеценко. У програмі прозвучали сім п’єс для скрипки соло: «Інтегральний славень», «Три українські танці ХVI—XVII ст.», «Електронна дума», «Шалені коломийки», «Ой, Діду!», «Серце Бога». Також скрипаль  вперше виконав нову авторську  композицію «Фанк-гопак» саме у стінах академії.

«Я вперше виконав концертну програму як театр скрипкової магії.  Я розкрив глядачам головну ідею – імпровізацію дійства. В певних місцях  пісні глядачі самі співали, а я тільки акомпанував. Ноги ж я використовував як барабанні палички, а сцену  – як ударний інструмент. Це особлива техніка, що вимагає виточеної, тактильної роботи. Я відчуваю цю чудову атмосферу в Острозькій академії. Гадаю, що це дуже престижно – виступати у вашому університеті», – зауважив після концерту скрипаль Кирило Стеценко.  

Також у  перший день фестивалю острозькі кіномани зустрілися з режисером Олегом Чорним на показі фільму «Проект дощу», що отримав приз Spotlight Gold Award на фестивалі Spotlight Documentary Film Awards в Атланті, США. Автор стрічки розповів, що його  кіноновела про харківського графіті-художника Гамлета, який працює в урбаністиці Маріуполя, який ще пам’ятає картину війни.  

1 червня  поціновувачі образотворчого мистецтва відвідали  живописну виставку про Острог і концерт львівського джаз-бенду Mark Tokar Belveder Sextet в культурному Барбакані — Татарській вежі Острога XV—XVI ст. Виставка ткацтва сестри Марка - Іванни Токар, яка мешкає та працює в Рівному, стала прекрасним доповненням до концерту.

«Ми подумали про те, що якісного джазу Острог не чув вже дуже давно. Оскільки локація має обмежену площу, нам видалося, що такий концерт дуже гарно впишеться в атмосферу Татарської вежі. І ми не помилилис. Про Марка Токара та його проект Mark Tokar Belveder Sextet я знала давно, а взимку, побувавши на його концерті в Рівному, з'явилася ідея привезти цих прекрасних музикантів до Острога. Чудово, що вдалося це реалізувати саме в рамках фестивалю» – розповіла співорганізаторка фестивалю, завідувачка відділом туризму в місті Острог Олеся Гощук.

«Цьогорічний фестиваль був дуже дружнім, теплим. Атмосфера була дуже позитивна. Після кожної події ми отримували гарні відгуки від глядачів. І це було для нас найважливіше» – ділиться враженнями, співорганізаторка фестивалю, директор Музею історії Острозької академії  Анастасія Хеленюк.

2 червня, учасники фестивалю разом розділили святкування Дня народження міста Острога – 919 років. З цієї нагоди в освітянському парку влаштували  Родинний ART-пікнік, у програмі якого задіяли юних вихованців Острозької дитячої школи мистецтв, театральний вернісаж, квест та  цікаві майстер-класи. Цього ж дня на свято завітав дитячий пленер від Київської державної художньої середньої школи імені Т.Г. Шевченка за участі учнів з художніх шкіл Острога, Нетішина та Рівного.

Завершення третього фестивального дня ознаменувалося  виставою «Боже, хорони Королеву!» театральної студії «Дивись. Слухай. Відчувай». Виставу показували на Замковій горі Острога. Опісля  розпочалася ренесансна хода зі смолоскипами до центральної площі міста, де всі охочі могли сфотографуватися з героями дійства.  

До слова, всеукраїнський історико-культурний фестиваль «Острог-Ренесанс-2019», зініційований проектом «Мистецькі експедиції», відділом культури і туризму виконавчого комітету Острозької міської ради спільно з Національним університетом «Острозька академія».