Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії викладатимуть теорію та практику метатеатру

30.10.2018

У Національному університеті «Острозька академія» з 2019 започаткують експериментальну театральну програму для магістрів з акторської майстерності та режисури – «Культурологія і метатеатр».

29 жовтня про концепцію метатеатру розповідали українсько-американський режисер та педагог Олег  Ліпцин,  проректор з науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук, актриса театру, координатор проекту Наталка Костенко та  заслужена артистка театру і кіно Катерина Кістень.

"Метатеатр – це оригінальна інноваційна театральна модель, спрямована на впровадження нових творчих та організаційних рішень для розвитку театрального процесу в Україні. Проект має дві основні частини – освітню та театрально-продюсерську, а його методологічною основою є теорія ігрового театру, запропонована Михайлом Буткевичем і розроблена його послідовниками й учнями. Програма «Культурологія і метатеатр» орієнтована на підготовку і виховання магістрів-культурологів в галузі театрального мистецтва за спеціалізаціями: актор драматичного театру, режисер драми, сценограф, театральний критик",  – розповів під час презентації Олег Ліпцин.

За словами організаторів, до творчої частини програми, поряд з традиційними дисциплінами акторської майстерності й режисури, включені такі нові сучасні предмети як «Основи відео і фото-дизайну», «Робота з текстом на мові оригіналу», «Робота з простором і часом», «Основи композиції», «Основи кінематографії». Зокрема, заслужена артистка театру і кіно Катерина Кістень навчатиме студентів творчій майстерності. Артистка наголошує, що вперше матиме практику педагога.

 Частину загальноосвітніх дисциплін читатимуть викладачі Національного університету «Острозька академія»:

- «Сучасні теорії культури»; «Герменевтика: теорія інтерпретації». Викладач  –  доктор філософських наук, проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Шевчук.


- «Театр як соціокультурний феномен». Викладач – доктор психологічних наук, доцент Галина Гандзілевська.


- «Культурна критика». Викладач – доктор філософських наук, доцент Катерина Шевчук.


- «Перформативні студії». Викладач – кандидат філософських наук, доцент, декан гуманітарного Максим Карповець.


- «Сучасні комунікативні технології». Викладач – кандидат наук з державного управління, доцент, декан факультету політико-інформаційного менеджменту Віталій Лебедюк.

Така теоретична програма допоможе сформувати сучасний естетичний світогляд та розширити знання в суміжних художніх і наукових галузях. Куратори проекту також наголосили, що для успішного завершення навчання і отримання державного диплому магістра необхідно здати всі відповідні заліки та іспити, а також захистити творчу дипломну роботу перед державною екзаменаційною комісією шляхом участі в дипломній виставі (для акторів), успішного створення дипломної постановки в театрі (для режисерів), публікації низки критичних театральних статей та оглядів в ЗМІ (для театральних критиків).

Програма створюється в рамках реалізації інноваційного театрально-освітнього проекту МЕТАТЕАТР, підтриманого грантом від Українського культурного фонду.