Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Всеукраїнський тиждень права в Острозькій академії

17.12.2018

У Національному університеті «Острозька академія» з 10 по 13 грудня відзначали  Всеукраїнський тиждень права. Студенти мали нагоду відвідати низку заходів, присвячених правовим вченням.

Упродовж понеділка, 10 грудня, тривав Марафон написання листів на підтримку несправедливо засуджених жінок. Організатором цієї акції була міжнародна правозахисна організація Amnesty International. Студенти та викладачі ставили підпис на підтримку людям, які боролися з корупцією,  відстоювали права жінок. Підтримки потребують: Навал Бенайсса (Марокко), Маріелі Франку (Бразилія), Атена Даем (Іран). Українськими активістками були Катерина Ганзюк, яка померла на початку листопада цього року, після того як її облили кислотою наприкінці липня; Віталіна Коваль – відома поборниця за права жінок. Також студенти мали змогу написати лист солідарності правозахисницям, або їх рідним.

«Ми зібрали 981 підпис в Острозькій академії на користь незаконно засуджених жінок. Здається,  що це все дуже далеко та не зачіпає особисто, але це не так. Кожна людина може опинитися в таких ситуаціях, тому важливо допомагати та не бути байдужим»,  – розповіла  одна з організаторок акції Марафону Анна Дікун.

Цього ж дня відбувся показ фільму «Human» («Людина»), режисера Яна Артрюса-Бертрана. Організаторами цього заходу були Amnesty International в Україні разом із Рівненським Кіноклубом медіа просвіти з прав людини «Права людини крізь об’єктив».  «Human» –  це французький документальний фільм, в якому люди з різних куточків світу розповідають свої історії. Після завершення демонстрації стрічки студенти разом з викладачами обговорювали проблеми, що порушувалися у фільмі.

12 грудня Антикорупційний комітет НаУОА, на чолі із кандидатом філологічних наук, доцентом Юлією Масловою, організував лекцію «Протидія корупції в освіті»,. Кандидат юридичних наук, доцент Олег Герасимчук розповів про поняття корупції, ознаки суб’єктів корупційних правопорушень. Під час заходу студенти пройшли інтерактивне опитування з таких питань: «Яка сфера життя найбільш корумпована?», «Чи доводилось Вам у своєму житті давати хабар?», «Чи готові Ви принципово не давати хабарі (а добиватися реалізації своїх прав виключно законим шляхом)?». У програмі Mentimer оцінювання відбувається за шкалою від 0 до 10. Після завершення опитування студентам оголосили статистику найбільш корумпованих сфер. Лекцію завершили розповіддю про механізми запобігання та протидії корупції, серед яких виділили: декларування доходів, захист викривачів, можливість анонімного звернення, антикорупційна експертиза та спеціальна перевірка.

Опісля лекції для студентів транслювали фільм «Зворотній бік усього», режисерки Міли Турайнич. Показ відбувся в рамках Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Організатор – РОГО «Комітет виборців України». Фільм побудований на хроніці однієї з типових родин Сербії, яка постає перед глядачем у яскравому портреті активіста в часи великих заворушень. Головна ідея стрічки – порушити питання про обов’язок кожного покоління боротися за своє майбутнє.

Завершальним акордом відзначення Всеукраїнського тижня права була акція «Правовий диктант», яку організував Навчально-науковий інститут права ім. І. Малиновського НаУОА. Викладач кафедри теорії та історії держави і права Тетяна Хомич проводила опитування у формі тесту. Запитання були побутового характеру, наведені ситуації із життя, в які може потрапити кожний. На акції були присутні студенти різних факультетів.