Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Вектори діяльності Наукового товариства студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина факультету міжнародних відносин у 2018 році

15.12.2018

Восени 2000 року за ініціативи декана гуманітарного факультету Національного університету «Острозька академія» кандидата історичних наук, професора Віктора Володимировича Павлюка було створене Наукове товариство студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина (далі – НТО), основою членства якого стали студенти спеціальності «Історія». Нині воно функціонує на факультеті міжнародних відносин (створений у 2008 році) і об’єднує представників всіх спеціальностей вищезгаданого факультету.

Діяльність Товариства базується на проведенні регулярних засідань колегії та секцій, організації щорічної Регіональної наукової конференції студентів та аспірантів «Актуальні питання історії та культури України і світу» (станом на сьогодні їх було проведено 8), публікації наукових статей у збірнику матеріалів конференції.

Згідно рішень розширеної колегії НТО від 29 листопада 2018 року відбулася реорганізація його структури. Було ліквідовано секцію країнознавства та міжнародних відносин й утворено дві повноцінні секції: міжнародних відносин і світової політики; країнознавства та міжнародного туризму. Також було започатковано секцію вивчення Острогіани, секцію досліджень української діаспори, секцію історії мистецтва.

Члени секції історії України досліджують події та явища, актуальні проблеми, які пов’язані з минулим та сучасністю нашої країни.

У тісному зв’язку з секцією історії України співпрацює секція історіографії та джерелознавства. Її члени активно досліджують актуальні питання історіографії ключових та маловідомих подій історії України, займаються питаннями біоісторіографії, а також розробляють проблеми джерелознавства.

Члени секції вивчення Острогіани досліджують минуле та сьогодення старовинної Острожчини та унікального явища в системі української освіти – Острозької академії. Майбутні науковці намагаються, користуючись новими джерелами та літературою, критично й об’єктивно розглядати забуті чи малодосліджені історичні події.

 Секція досліджень української діаспори покликана всебічно вивчати внесок закордонних українців у розвиток науки і техніки, мистецтва. Метою діяльності цієї секції є тісна співпраця із Інститутом досліджень української діаспори ім. професора Любомира Винара Національного університету «Острозька академія».

Секція історії мистецтва допомагає поціновувачам прекрасного і вічного дізнатися більше про різні напрямки та стилі, особливості історичного розвитку мистецтва.

Члени секції країнознавства та міжнародного туризму займаються дослідженнями пріоритетних питань організації міжнародного туризму та країнознавства.

Секція міжнародних відносин і світової політики вивчає тенденції розвитку дипломатії, міжнародних відносин та зовнішньої політики країн світу. Одним із головних напрямів досліджень є аналіз та оцінка зовнішньої політики України в минулому та на сучасному етапі.

У 2017 році було розпочато видання наукового студентського журналу «Terra Incognita» (на сьогодні вже опубліковано 3 випуски часопису). У ньому друкуються праці представників усіх спеціальностей факультету міжнародних відносин («Історія та археологія», «Міжнародні відносини», «Країнознавство»). Англійською мовою видається збірник тез доповідей студентських наукових читань «Ad Fontes», перший випуск якого побачив світ у грудні поточного року. Приємно відзначити, що третій випуск студентського наукового журналу «Terra Incognita» та перший випуск збірника тез доповідей «Ad Fontes» були видані під егідою Українського Історичного Товариства.

В цілому, в 2018 році членами Наукового товариства було зроблено 60 самостійних публікацій та видано 2 студентські наукові журнали, збірник матеріалів регіональної конференції, англомовний електронний збірник тез доповідей студентських наукових читань.

З метою вдосконалення та подальшої активізації роботи НТО рішенням колегії було упроваджено посаду відповідального за стратегічне планування. Також було створено прес-службу (інформаційний підрозділ).

Ще одним напрямом роботи Товариства є організація та проведення всеукраїнських конкурсів, в яких часто беруть участь школярі. У 2017-2018 навчальному році їх було відбулося три: конкурс наукового есе серед учнів 9-11 класів закладів загальної середньої освіти та вихованців закладів позашкільної освіти «100-річчя української дипломатії: минуле, сьогодення, перспективи»; фотоконкурс серед учнів шкіл та позашкільних закладів «Історія в об’єктиві сьогодення» та конкурс для учнівської та студентської молоді «Закордонне українство: вчора, сьогодні, завтра». Підсумки конкурсів було підведено під час Всеукраїнського молодіжного наукового симпозіуму, який було започатковано Товариством. У 2018 році він об’єднав 76 учасників з різних областей України. На квітень 2019 року заплановано проведення подібного заходу вдруге, а також всеукраїнський конкурс-краєзнавчу експедицію «Стежинами рідного краю». До участі в ньому запрошуються як студенти, так і учні середніх шкіл, вихованці закладів позашкільної освіти.

Перший заступник голови НТО, студент IV курсу спеціальності «Історія» Олександр Мартинюк взяв участь у роботі Міжнародної студентської школи ««Згадуючи конфлікти, думаючи про минуле: пишемо історію разом», що відбулась у м. Тбілісі (Грузія).

Товариство тісно співпрацює із молодіжною секцією Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, науковим відділом студентської ради факультету міжнародних відносин. Спільними зусиллями було організовано поїздку на презентацію наукового щорічника Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв «Україна дипломатична» (м. Київ, 28 листопада 2018 року).

Фактично, у 2018 році при НТО було створено молодіжну секцію юних дослідників. Її мета – популяризація науково-дослідної роботи серед учнівської молоді, участь школярів в різноманітних конкурсах та олімпіадах, організації та проведенні молодіжних симпозіумів. При цій секції функціонує молодіжний клуб дослідників історії фарфору та фаянсу.

Члени НТО на прохання освітян Житомирщини та Хмельниччини допомагали у проведенні екскурсій для шкільної молоді до Новограда-Волинського, Житомира, Острога, Києва. Такі екскурсії членам Товариства дали можливість набути навички практичної екскурсійної діяльності, а їх слухачам дали інформацію про визначні міста України та їх пам’ятки.

Члени Товариства долучились до відзначення 10-річчя факультету міжнародних відносин. Було видано низку статей у ЗМІ Житомирщини, Херсонщини та Хмельниччини. Крім того, члени НТО беруть участь в проведенні Моделей ООН в різних містах України, є лекторами обласного семінару «Митці рідного краю» для методистів та голів методичних об’єднань педагогічних працівників художньо-естетичних дисциплін на базі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, виступають співавторами інформаційно-методичних бюлетенів. Під час проведення заходів всеукраїнського масштабу інформаційними партнерами НТО були громадсько-політична газета Полонського району «Новий шлях», інформаційно-аналітичний тижневик «Сьогодення громади», електронний вісник Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Всеукраїнський освітній портал «Педагогічна преса» (публікації про діяльність нашого наукового осередку також зустрічаються на сторінках газети «Голос Таврії»). Налагоджуються контакти для співпраці із науково-популярним журналом «Порцеляна».

Товариство продовжує активно розвиватись, отож побажаємо йому подальшого розвитку та процвітання!