Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Юрій Мацієвський розповів про можливості міжнародних стажувань для викладачів і студентів

13.09.2018

Випускник програми ім. Фулбрайта, професор кафедри політології та національної безпеки Юрій Мацієвський прочитав лекцію про те, як підготувати успішну заявку для міжнародного стажування. Захід відбувся в рамках Школи освітніх інновацій 12 вересня.

Лектор розповів про можливості навчання та стажування на прикладі програми академічних обмінів (далі – Програми) ім. Фулбрайта в Україні.

«Ця програма може бути цікавою як студентам, так і випускникам, професіоналам з досвідом та викладачам. Я брав участь у двох програмах, тому сьогодні поділюся своїм досвідом», - розпочинає Юрій Мацієвський.

Fullbright Graduate Student Program

Програма передбачає навчання для здобуття кваліфікаційного ступеня магістра і написання кваліфікаційної роботи як підсумку проекту.

Наукові спеціалізації: гуманітарні, соціальні, точні, технічні та природничі дисципліни.

 «Цінність проекту в тому, що студент після українського університету потрапляє в американське середовище, де навчання триває англійською мовою. Після такого інтенсиву і у разі успішного виконання усіх вимог проекту - написання кваліфікаційної роботи - студент отримує ступінь магістра вишу, яка відкриває перед ним усі «двері» для кар’єри. Навчання в американському університеті, який є інтернаціональним, дає неоціненний досвід – вміння і навики, які пізніше будуть нагадувати про себе із все життя», –  коментує спікер.

За словами лектора, подаватися можуть випускники українських університетів із дипломом бакалавра чи магістра для того, щоб отримати американський диплом магістерського рівня. Магістратура може тривати рік або два, це залежить від університету і обраного напряму навчання.

«Досвід показує, що подається більше тих студентів, які вже мають ступінь магістра, бо конкуренція на цю програму вища, ніж на Fullbright Scholar Program – програму для дослідників, оскільки молоді люди більше мотивовані до навчання в американському університеті, ніж їх старші колеги, які хочуть працювати над дослідженням у США, – розповідає Юрій Мацієвський.

Кандидатові потрібно (за інформацією  з сайту Програми академiчних обмiнiв iменi Фулбрайта в Українi):

  • мати українське громадянство та проживати в Україні;
  • володіти англійською мовою на рівні, достатньому для професійного спілкування в англомовному академічному середовищі;
  • мати щонайменше диплом бакалавра на час призначення стипендії ;
  • повернутись в Україну на 2 роки після завершення терміну проекту.

Претенденти подають пакет документів, серед яких: онлайн-анкета, обов’язкові заповнені інші форми, три рекомендаційні листи, копії усіх документів про вищу освіту, портфоліо (творчі напрямки).

«Щоб заповнити анкету, потрібно пройти авторизацію на сайті проекту. Найважливішим є пункт мотивації для навчання в американському університеті, бо конкурентних кандидатів багато - йдуть ті, які мають певний багаж знань, вмінь і можуть запропонувати щось таке, щоб привернуло увагу відбіркової комісії», – пояснює лектор.

«Це конкурс серед розумних і вмотивованих, які можуть принести отриманий досвід назад в Україну. Ця програма є своєрідною «місією» Америки в світі – дипломатія «м’якої дії» – Уряд США запрошує навчання молодь з усього світу, оплачує їхнє навчання? щоб ті отримали нові знання і повернули їх у свої країни».

«У мотивації потрібно показати, що ви вже зробили і що зробите, якщо поїдете на навчання і повернетеся сюди. Тобто, потрібно мати уявний образ свого життєвого плану на 5 чи 10 років…бо експертів, які оцінюють заявку претендента, просять зважити його потенціал вже після повернення з Америки, чи він виконає те, що пропонує. Ідеї повинні бути реалістичними, оскільки заяв може бути кілька сотень, а місць – 10-15, тобто, є з кого обирати», –  акцентує спікер.

На першому етапі анкети переглядають в Офісі Фулбрайта в Україні, відповідають вони формальним вимогам чи ні, після чого частина аплікантів «відсіюється» і формується основна група. Їхні заявки переглядають запрошені експерти. Ця процедура анонімна, кожну анкету оцінюють більше ніж один експерт, бали підсумовуються і так формується рейтинговий список, який показує, які кандидати рекомендовані до участі у півфіналі. Останнім етапом є інтерв’ю безпосередньо в київському Офісі програми, де англійською мовою потрібно пояснити українським та американським працівникам програми, наскільки ви вмотивовані до участі в проекті.

Fullbright Research and Development Program

Програма дає можливість у проводити дослідження в університетах США тривалістю від шести до дев'яти місяців.

«Я брав участь у цій програмі у 2001-2002 роках, впродовж  9 місяців. Це реальне стажування в американському університеті, адже більшість пропонованих програм не є проектами підвищення кваліфікації, до того ж, це можливість отримання реального досвіду в американському середовищі, праці із американськими колегами та відвідування їхніх занять, участь в конференціях та інших заходах. Єдине, що відрізняє цю програму від її студентського аналога – учасники не отримують диплом про проходження стажування», - додає проф. Мацієвський.

Вимоги до кандидатів (за інформацією з  сайту Програми академiчних обмiнiв iменi Фулбрайта в Українi) :

мати українське громадянство та проживати в Україні; викладати (на умовах повної або неповної ставки) у ВНЗ або мати щонайменше 2 роки досвіду викладання, навчання в аспірантурі, дослідницької, адміністративної роботи у системі вищої освіти або 2 роки професійного досвіду у відповідній у галузі; володіти англійською мовою на рівні, достатньому для професійного спілкування в англомовному академічному середовищі ( потрібно також скласти внутрішній TOEFL на не менше, ніж 80 балів); повернутись в Україну на 2 роки після завершення терміну гранту відповідно до вимог візи J-1, яку отримують учасники програм обмінів; подаватись на програму (Fulbright Scholar) не раніше ніж через 2 роки після перемоги у конкурсі за програмою Fulbright Research and Development Program

Перелік документів:

  • - анкета
  • - три рекомендаційні листи;
  • - додаткові заповнені форми;
  • - копії всіх документів про вищу освіту (дипломи з додатками) та копії документів про наукові ступені та звання.

 

«Експерти звертають увагу на рекомендаційні листи. Якщо їх немає, аплікаційна форма неповна, а тому кандидат не може претендувати на участь у відборі. Якщо є сумніви щодо того, чи учасник сам є їх автором, його можуть про це запитати, якщо допустять до півфіналу. Тому, краще це робити заздалегідь, поспілкуватися з людьми, які їх писатимуть, дати їм час. Рекомендації пишуться на основі резюме та поданого опису проекту для колеги-викладача, до якого можна звернутися за рекомендацією», –  зазначає  доповідач.

Найважливішою частиною подання, за словами Юрія Мацієвського, є опис дослідницького проекту,  де аплікат пояснює що він планує робити в американському університеті і чому цей університет важливий для його проекту. 

«Організатори шукають лідерів, які повернуться в Україну, будуть нести сюди позитивні зміни і зможуть реалізувати свій потенціал. Основний наголос – не те, що ви хочете в Америці, а що – в Україні після закінчення програми», – додає Юрій Мацієвський.

Fullbright Scholar Program

Програма передбачає проведення досліджень в університетах, бібліотеках та наукових інституціях США тривалістю від 3 до 9 місяців. « Я брав участь у цій програмі в 2011-2012рр. в Інституті Кеннана в Вашингтоні», –  ауважує лектор.

Кінцевий термін подання документів  - 15 жовтня щороку.

Галузі спеціалізації: гуманітарні, суспільні, точні, технічні та природничі дисципліни

Вимоги до кандидатів (за інформацією з  сайту Програми академiчних обмiнiв iменi Фулбрайта в Українi):

мати українське громадянство та проживати в Україні на час проведення конкурсу; вільно володіти англійською мовою на рівні, достатньому для професійного спілкування в англомовному науковому середовищі; повернутись в Україну на 2 роки після завершення терміну гранту відповідно до вимог візи J-1, що її отримують учасники програм обмінів.

Програма є гнучкою – від 3 до 9 місяців, учасник сам обирає тривалість. Вона також дає можливість участі дружини/чоловіка в проекті, чиї витрати також покриваються стипендією.

Перелік документів:

  • - анкета;
  • - опис проекту;
  • - бібліографія до дослідницької пропозиції;
  • - життєпис;
  • - три рекомендаційні листи.

«Плюсом для апліката є запрошення від американських професорів. Хоч таке запрошення не є обов’язковим, воно заохочується. Це може додати кілька балів до рішення на вашу користь, однак така підготовка вимагає попереднього планування. Коли я подавався на участь у цій програмі, теж шукав ці контакти, хтось мені відповів швидко, хтось не зробив цього взагалі, але відсутність запрошення не означає, що шанси менші», – зазначає лектор.

Анкета проходить перевірку на відповідність, після чого її перевіряють експерти – як правило, фулбрайтери, які вже самі закінчили цю програму. Вони оцінюють заявку, виставляють бали – так формується група півфіналістів. Далі учасників півфіналу запрошують на інтерв’ю, визначають фіналістів, які їдуть у США.

На сайті є чітка, покрокова інструкція для заповнення анкети, що робить процедуру внесення власних даних в аплікаційну форму зрозумілою та доступною.

 «Можна сказати, що інформація, яку я отримала під час лекції, є для мене випереджальною, адже я ще не бакалавр. Хоча такі програми  - це  завжди круто - вони розширюють горизонти і додають професійної впевненості.  Можливо колись я скористаюся цією пропозицією, зараз я ще не знаю, чи в ролі студентки, чи дослідниці... Але точно впевнена , що це необхідно і актуально - обговорюювати і популяризувати такі можливості», - коментує студентка 4 курсу журналістики  Лілія Помернюк.

Детальна інформація про програми і інструкції з подання аплікаційних документів є на сайті Програми академiчних обмiнiв iменi Фулбрайта в Українi http://www.fulbright.org.ua/uk/pages/3/programs.html.

Нагадаємо, Школа освітніх інновацій – платформа для навчання викладачів, яка полягає у відвідування тренінгів, лекцій, семінарів за результатами яких розробляються загально університетські рекомендації щодо удосконалення навчальних програм та впровадження інноваційних підходів в освітній процес.