Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Українською говори!

10.11.2018

У Національному університеті «Острозька академія» з 1 по 9 листопада відбулася низка подій, приурочених Дню української писемності та мови.

В межах святкування Острозьку академію відвідали письменники з презентаціями україномовних книжок.  Зокрема,  вінницький поет Сергій Татчин привіз до Острога топонімічні вірші, чуттєві тексти про любов і Бога у збірці «Любити». Серію романів «Книга сили. Воля» презентував запорізький письменник і журналіст Валентин Терлецький. А також український письменник, перекладач, репортер, мандрівник, член Українського Центру Міжнародного ПЕН-клубу Артем Чапай презентував студентам нову книжку «The Ukraine».

1 листопада відбувся поетично-музичний вечір «Кололіт», який організували представники острозького осередку Фундації регіональних ініціатив. Студенти читали не тільки авторську поезію та прозу, а також і твори сучасних українських поетів. Учасники заходу впродовж вечора обговорювали творчість Вірджинії Вульф, Артура Конана Дойля та Франца Кафки і виконували пісні  українських виконавців.

5 листопада представили виставку «Історія української мови в контексті історії Острозької академії».

8-9 листопада у Острозі відбулася акція «Так правильно!», організована кафедрою української мови і літератури, що передбачала поширення серед спудеїв та викладачів академії роздрукованих текстів із правильним слововживанням. Кожен охочий мав змогу долучитися до інтернет-акції  «#Українською говори», поширивши в соцмережі відео з декламацією української поезії. До святкування долучилось і студентське Острадіо, не хвилях якого протягом цих днів можна було почути лише українську музику.

Студенти 2 курсу гуманітарного факультету організували фотозону та ярмарку, на якій можна було спробувати українські смаколики, випити чар-зілля від Марусі Чурай, придбати наліпки з українськими письменниками чи  персонажами їхніх творів, а також оригінальні блокноти із зображеннями Лесі Українки, Василя Стефаника, Павла Тичини у цікавій осучасненій інтерпретації.

9 листопада у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького протоієрей Василь Жуковський відслужив акафіст святому Нестору Літописцю. Викладачі та студенти академії вознесли хвалебні молитви Нестору та подяку за його працю.  

«У церковному календарі на 9 листопада припадає день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця. Цього дня в Україні, починаючи з 1997 року, відзначають День української писемності та мови. Преподобний Нестор, агіограф і літописець, основоположник давньоруської історіографії, перший вітчизняний історик, видатний письменник, мислитель, вчений, чернець Києво-Печерського монастиря, народився 1056 року в Києві. Преподобний Нестор належить до найосвіченіших людей Київської Русі кінця XI — початку XII століття. Окрім богословських знань, мав виняткові здібності до історії та літератури, досконало володів грецькою мовою. Найвизначніший твір Нестора Літописця — «Повість временних літ», складений на основі раніше написаних літописів, архівних, народних переказів та оповідань, з поєднанням сучасних авторові подій»,  – зазначив під час молебню протоієрей Василь Жуковський.

Також у цей день Острозька академія долучилася до 18 Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. З вітальним словом до учасників диктанту звернувся в. о. завідувача  кафедри української мови і літератури Віталій Максимчук:

«Вітаю всіх з Днем української мови та писемності! Цього дня православна церква святкує День Нестора Літописця, символічно нагадавши першовитоки українського письма. Не забуваймо про них та оберігаймо нашу мову! Золотистої пшениці та тихого посвисту вітру в мирному українському небі!».

Цьогоріч радіодиктант мав назву «Крила України». Близько ста п’ятдесяти викладачів та студентів університету долучилися до акції та  перевіряли свої знання української писемності.