Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Випускник НаУОА Богдан Шабаровський: про романтику, цінність та реалії юридичної професії

07.12.2018

Зустріч відбулася 6 грудня в рамках проекту «Як ти там наш випускник» («Чи є життя після Острозької академії»), ініційованого Навчально-науковим інститутом права ім. І. Малиновського.

Першим гостем проекту став випускник правничого факультету 2015 року, адвокат Богдан Шабаровський. Він є одним з авторів сервісу SudoBot, який дозволяє подати позов про розірвання шлюбу через Facebook. 

«Юридична освіта – це не лише про норми, а загалом про життя юристів, про те, якою є ця професія і до чого слід у ній готуватися, ще бувши студентом. Сьогодні я розповім загалом про нашу професію, виклики та її перспективи», - зазначає Богдан.

 Юриспруденція: романтика чи рутина?

«З перших днів навчання в академії ми думаємо, що юриспруденція – це романтика, уявляємо себе у великих судових залах, де ми такі харизматичні, класні та із великими грішми. Але потім романтика зникає. Це стається на другому курсі, коли у вас починається предмет Цивільного права, ви складаєте тему формування юридичних осіб, і тоді розумієте, що усе трохи складніше, ніж собі уявляється. Потім починаються інші предмети, а ми починаємо сумніватися у своїх здібностях. Тоді виникає думка, що юриспруденція – не так просто, роботодавці не вишиковуються у чергу за нами, а клієнти не готові платити по 1000$ за наші послуги. Але справжнє усвідомлення приходить тоді, коли ми починаємо працювати. Зрештою, все дуже залежить від місця роботи. Якщо ви справді класні, то вам пощастить знайти ту першу роботу, де вам добре платитимуть – це має бути суміш удачі і вашої цінності. Якщо ви відчуваєте юриспруденцією своєю справою, то дух романтики не зникне ніколи, попри все. Попри те, що це складно, що результат не завжди відповідає очікуванням, і якщо після року роботи вона все ж вам подобається, це означає, що ви себе у ній знайшли», - розповідає випускник.

Про реалії в юридичній професії

«Найкращим прикладом про очікування та реальність у нашій професії є саме судове засідання. Ми надивилися американських фільмів і думаємо, що є суддя, який завжди радо вислухає справу, є прекрасні зали, і всі сторони процесу почуті. В реальності все виглядає трохи інакше: якщо у вас є зала судових засідань – це вже класно. Часто залу немає і суди відбуваються в кабінетах», - пояснює юрист.

Ваша унікальна цінність

«Щоб не загубитися в нашій професії, треба сформувати власну унікальну цінність. Перш за все, її слід формувати за власними вподобаннями, а не за тим, що диктує ринок, бо він дуже мінливий. Кілька років тому в юриспруденції були дуже популярними такі сфери як злиття та поглинання, зараз мало хто цим займається, бо спав попит через економічну кризу, а набагато популярнішими стали питання кримінального процесу. З часом воно зміниться, ринок дає попит на все, навіть на космічне право. Якщо ви будете найкрутіші в цьому, то ця ніша буде ваша. Так у будь-якій сфері. Якщо ви обрали галузь, у якій вам подобається працювати, ви будете в ній успішні, у вас не буде великого стресу та не зникатиме почуття романтики», - підкреслює адвокат.

 Богдан працює в адвокатському об’єднанні «Юскутум», яке упродовж 3 років входить до ТОП-50 юридичних фірм України. Спеціалізується на представництві у суді, особливо – у сімейних та банківських спорах, у справах з питань інтелектуальної власності. Юрист є автором багатьох публікацій про актуальні проблеми законодавства та судової практики, зокрема для «Юрлига», «Юридична газета», «Новое время», «Mind.ua», «Delo.ua», «Finbalance», «Agravery.com», «Юрист&Закон», «Обозреватель», «112ua».

Основною метою проекту є налагодження комунікації між студентами та випускниками для обміну досвідом, дискусії та підтримки традицій академічної родини.