Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Інформацію про воїнів-українців Першої світової війни знайдено у Відні

02.12.2018

На факультеті міжнародних відносин нашого університету другий рік працює Молодіжна секція Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин. За пропозицією голови Наукового товариства проф. Ірини Матяш з метою сприяння увіковічення в Італії пам’яті українців, що загинули у Першій світовій війні студенти факультету (Яна Мельник, Романа Касіянчук та Ігор Домчак) у супроводі викладача кафедри міжнародних відносин Володимира Савчука відправились до Відня з метою знайти документи, що містили б імена загиблих українців та іншу інформацію про них. Результатом роботи експедиції стало віднайдення серед архівних матеріалів Військового архіву Республіки Австрія понад семи десятків імен військових, що народжені на українських землях й загинули в Італії, та даних про них.   

Незабутньою була зустріч зі студентами Надзвичайного та Повноважного Посла України в Республіці Австрія п. Олександра Щерби, який розповів про свою дипломатичну кар’єру та особливості роботи дипломата. Ми вдячні Посольству за співпрацю та підтримку, яку ми особливо відчували від першого секретаря Посольства п. Володимира Дідуха.

Час, вільний від роботи в архіві був присвячений ознайомленню із визначними місцями Відня. В культурній програмі ‒ одна з найвеличніших і найошатніших будівель міста ‒ Собор святого Стефана (Stephansdom), який є одним із символів Австрії. Неподалік від собору ‒ Гофбургський Імперський палац, резиденцію Президента Австрії. В парку Зігмунда Фрейда ‒ Вотівкірхе, яка як і Собор святого Стефана, збудована в готичному стилі. Під час вечірньої прогулянки всіх вразила своєю красою Ратуша, адже її нічне освітлення було просто фантастичне. Звісно, не оминули увагою наші студенти й Віденську державну оперу та інші відомі пам’ятки міста, навіть спробували у відомому Cafe Sacher знаменитий віденський шоколадний торт.

Підсумовуючи, скажемо, що старанні архівні пошуки перевершили очікування. Сподіваємось, що буде знайдено й нащадків наших солдат, які зможуть відвідати місце поховання своїх предків на італійській землі, будуть присутніми при відкритті меморіальної дошки в Мілані. Таким чином, буде закладено ще одну цеглинку в розвиток українсько-італійських міжлюдських відносин.