Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Актуальне інтерв'ю з ректором Острозької академії Ігорем Пасічником

07.09.2012

В Острозькій академії першого вересня традиційно відбулася Інавгурація – урочиста посвята першокурсників у спудеї. Понад 400 хлопців та дівчат поповнили лави студентів Українського Оксфорду. Відповідно й в Острозі життя завирувало, адже місто, ніби прокинулося від літнього сну і студенти, як бджоли у вулику, наповнили його своєю енергією та життєрадісним гаміром. Про особливості цьогорічної вступної кампанії, реалії та перспективи розвитку Острозької академії ми спілкувалися з ректором цього університету, професором, Героєм України Ігорем Пасічником.

– Ігоре Демидовичу, як пройшла цьогоріч вступна кампанія в Острозькій академії? Чи були якісь проблеми?
– Якщо проаналізувати особливості вступної кампанії цього року, то, як завжди, до Острозької академії була подана досить велика кількість заяв – більше чотирьох тисяч. Радує, що порівняно з іншими університетами, заяви, які подавалися до Острозької академії мали досить високі показники сертифікатів. Ми впевнені, що Острозька академія знову буде на першому місці за високими рейтингами вступників серед інших університетів, адже на державну форму навчання студенти із нижчими показниками, ніж 175-176 балів у нас не зараховувалися. Загалом проблем із зарахуванням не було жодних. Варто зазначити, що цьогоріч ми зарахували більше студентів, ніж минулого року, зокрема на правознавство. Наприклад, якщо минулого року на магістеріумі навчалося п’ять людей, то цього року двадцять п’ять.

– Які спеціальності в університеті користувалися найбільшою популярністю серед абітурієнтів?
– Надзвичайно великий конкурс був на спеціальність «англійська мова та література». За словами багатьох експертів, цю спеціальність саме в Острозькій академії можна вважати флагманом у формуванні романо-германських знань в Україні, адже там навчаються студенти з усіх регіонів нашої держави, які в майбутньому займають престижні посади не тільки в нас, а й закордоном. Також великою популярністю серед абітурієнтів користувалася спеціальність «психологія», на яку були зараховані першокурсники з досить високими показниками сертифікатів.

Приємно, що цього року був збільшений ліцензований обсяг на українську філологію. На цю спеціальність ми здійснили стовідсоткове зарахування як на державну, так і на контрактну форми навчання. Це безумовно дуже приємна подія, особливо в контексті прийняття Закону України «Про засади державної мовної політики». Я думаю, що саме цей закон підштовхнув українців берегти і вивчати свою рідну мову.

– З яких регіонів абітурієнтів було найбільше?
– Географія абітурієнтів була досить широка. Фактично, це представники з усіх куточків України. Відтак, користуючись нагодою, звертаюся до острожан, адже є значна кількість охочих студентів поселятися на квартири. Шановні жителі Острога, не втрачайте почуття реальності щодо оплати проживання, адже більшість тих студентів, які вступають до Острозької академії з бідних сімей. Віднесіться, будь ласка, до цих дітей по-людськи.

– На Вашу думку, чи не стало нововведення щодо підвищення прохідного балу сертифіката до 140 перепоною для багатьох випускників здобути вищу освіту?
– Природно, нововведення щодо мінімального прохідного балу – 140 призвело до того, що близько тридцяти відсотків абітурієнтів не змогли взагалі відчути себе абітурієнтами. У багатьох вишах це призвело до зниження кількості набору студентів. Цим скористалися наші сусіди, особливо поляки, чехи, угорці, які запрошують випускників українських загальноосвітніх закладів у свої вищі навчальні заклади. Для Острозької академії це не стало проблемою, але для інших університетів думаю, що так.

Це нововведення певною мірою не дає можливість дитині, яка мала ненайкращі бали здобути вищу освіту. Утім, як показують дослідження психологів, саме такі діти можуть за сприятливих педагогічних умов розвивати свої здібності і потім ставати суперфахівцями і навіть вченими. А в Україні, на жаль, втрачаються можливості для цих випускників отримати вищу освіту.

– Ігоре Демидовичу, поділіться, будь ласка, що вдалося уже втілити і які перспективи розвитку Острозької академії у майбутньому?
– Звісно, ми були дуже раді що Острозькій академії передали готель «Вілія» в центрі Острога. Однак, ніколи не думали, що в нього доведеться вкласти такі значні кошти. Виявляється, ця будівля була доведена до останнього ступеню занедбаності і безгосподарності. Тому в ній довелося міняти всі комунікації, добудовувати душові, туалетні кімнати, під’єднувати тепломережу, адже готель був майже весь покритий грибком. Також відремонтували дах, який роками протікав Дякувати Богу, зараз ремонтні роботи виконані на дев’яносто відсотків. Тепер будемо приступати до ремонту зовнішньої частини будівлі. Варто сказати, що вже навіть цього року частину студентів нам вдалося поселити саме в цей готель.

Сподіваємося, що незабаром ми зробимо ще один подарунок і собі, і острожанам – відремонтуємо пам’ятку архітектури – будинок колишнього суду. Коли нам його передали, наша радість була недовготривала. Фактично, всі реставраційні і ремонтні роботи потрібно було починати з нуля, бо він був в аварійному стані. Тому на цей будинок довелося витратити чималі кошти Але думаю, він тепер буде прикрашати місто Острог. У цій будівлі функціонуватиме науково-дослідний центр «Острогіана». який буде досліджувати історію Острога, Острозького князівства і звичайно – Острозької академії. Також продовжуємо інтенсивні ремонтні роботи наших навчальних корпусів та гуртожитків, добудовуємо чотири аудиторії, встановили дві скульптури в парку біля наукової бібліотеки.

Вірю, що цьогоріч нам вдасться добудувати коробку і накрити наш новий навчальний корпус в центрі міста. Острожани мабуть спостерігають на скільки інтенсивно там ведуться роботи. Справжнім шедевром архітектурного ансамблю нового навчального корпусу буде міська вежа, адже Острог – єдине історичне місто серед інших, яке не має своєї ратуші. Вежа буде надзвичайно висока із вмонтованим годинником і стане острозьким біг-беном, біля якого фотографуватимуться всі острожани і гості міста. У вежі будуть вмонтовані спеціальні ліфти, що підніматимуть туристів на оглядовий майданчик, з якого на висоті польоту птаха можна буде побачити наш Острог. Тому нехай острожани вже зараз готують свої подвір’я і будинки, щоб з висоти вони виглядали так само красиво, як виглядають старовинні міста Німеччини, Чехії, Польщі тощо.

Ми можемо підтвердити, що Острозька академія – один з найпопулярніших вишів в Україні, адже наш університет потрапив у десятку найвідоміших провідних вищих навчальних закладів України, зайнявши восьме місце. Цього року ми відкрили нові спеціальності, зокрема спеціальність «облік і аудит», проходимо ліцензування на інформатику. Фактично весь напрямок діяльності Острозької академії на майбутнє – це ІТ-технології і спеціальності, що пов’язані з прикладною математикою прикладною фізикою. Тобто, це будуть більшою мірою уже технічні і природничі спеціальності.

Також у нас існують спеціалізовані вчені ради із захисту дисертацій. Острожани можуть пишатися своїм університетом, адже мабуть жодний вищий навчальний заклад не міг би пишатися, що за таку коротку історію пройшов шлях від колегіуму до національного університету і отримати статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. І що найважливіше – забезпечувати наданням освіти всіх кваліфікаційних рівнів – бакалавра, магістра, аспіранта і кандидата наук. Цьогоріч ми будемо намагатися відкрити спеціалізовану вчену раду із захисту докторських дисертацій з історії України. Також сподіваємося відкрити спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських дисертацій з психології. Зараз функціонує спеціалізована вчена рада з філософії і релігієзнавства, відкрили аспірантуру з кримінального права. Відповідно будемо набирати близько сорока аспірантів. Це дає можливість найталановитішим випускникам, які мають здібності до науково-дослідної роботи продовжувати навчання в аспірантурі і захищати дисертації.

Когорта викладачів активно поповнюється новими докторами наук. Якщо на правничому, який зараз вже став Інститутом права імені І. Малиновського, спочатку було всього-на-всього два кандидати наук, то тепер 18 кандидатів наук і три доктори. Значний прорив із захисту кандидатських і докторських дисертацій на економічному факультеті, непогані показники маємо й на інших факультетах.

– Можливо у перший тиждень навчання Ви хотіли б дати напутнє слово своїм спудеям?
– Щиро вітаю колектив Острозької академії з початком навчального року і сподіваюся, що й усі острожани радо вітають нове поповнення нашого університету. Бажаю, щоб ці молоді люди, які вступили до Острозької академії були не тільки хорошими фахівцями для нашої держави, а й справжніми патріотами і слова «Україна» та «Я українець» говорили завжди з гордістю. Хочу подякувати Господу Богу, що в Острозі є Національний університет «Острозька академія». Думаю, що острожани самі мають можливість порівняти, як влітку затихає наше місто і, як воно пробуджується молодими гамірними голосами, починаючи з першого вересня й упродовж року. Острог – це єдине місто на Рівненщині, яке по праву можна назвати студентським.

Розмовляв Олексій КОСТЮЧЕНКО

Джерело: www.ar.rv.ua