Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Центр ім. Кулів КІУСу зміцнює зв’язки з Національним університетом «Острозька академія»

01.06.2010

Ярс Балан із Центру українсько-канадських студій ім. Кулів (ЦУКСК) при Канадському інституті українських студій нещодавно провів три дні в Національному університеті «Острозька академія».

Там за сприяння доктора Валерія Полковського він зустрівся з викладачами і студентами університету та провів кілька лекцій на факультеті романо-германських мов про свій досвід у ділянці літературно-художнього перекладу.

Пан Балан також ознайомився з діяльністю Інституту дослідження української діаспори НаУОА, який очолює професор Алла Атаманенко. А 22 квітня в університеті відбулося відкриття Центру канадознавства (директор доктор Полковський), метою якого є дослідження суспільно-політичного устрою Канади, її економічної системи, мовної політики, канадського варіанту англійської і французької мов, університетської системи, культури, літератури та бізнесових можливостей між Канадою і Україною.

Завдяки започаткованому в Едмонтоні проекту «Просвіта», у січні академія отримала майже 1200 кг виданих в еміґрації книг, багато з яких було опубліковано в Канаді і, які є бібліографічними раритетами. Нині ЦУКСК готує до відправки другу партію книг до Острога та інших університетів, а також шукає можливості передати мікроплівки українсько-канадських періодичних видань до кількох академічних установ в Україні.

Під час перебування в Острозі Ярс Балан мав нагоду відвідати два музеї, присвячені українсько-канадському письменникові Уласові Самчуку (1905–1987). Один з них знаходиться в Рівному, а інший в с. Тилявка, в якому відомий письменник провів свою молодість. Завдяки старанням Оксани та Ярослава Соколиків із Торонта, літературна спадщина Самчука добре збережена, а мешканці Волині можуть пишатися своїм славним земляком. Острозька академія нині готує передрук його романів, а літературний музей Рівного публікує присвячену його пам’яті серію видань про його життя та друзів.

Раніше пан Балан був спостерігачем в Сторожинецькому й Кіцманському районах Чернівецької області під час другого туру президентських виборів в Україні. Це дозволило йому відвідати багато буковинських сіл, звідки йшла імміґрація до Канади, особливо в піонерську добу. Повернувшись до Канади, він узяв участь у роботі секції під головуванням завідувача кафедри українських студій Оттавського університету доктора Домініка Ареля, на якій обговорювалися результати виборів.