Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Навчання через практику, а не через підручники

09.12.2009

Унікальну можливість дізнатися більше про життя за океаном, зокрема політичне, отримали цього року 25 студентів з України завдяки Канадсько-українській парламентській програмі, яка дозволила українській молоді спробувати свої сили у політичній діяльності та здобути досвід роботи помічника федерального депутата у країні кленового листя та хокею.

Кожен з інтернів, а саме так називаються учасники парламентського стажування, був закріплений за певним депутатом та упродовж семи тижнів виконував різноманітні обов’язки в офісі останнього: від відповідей на телефонні дзвінки до збору інформації з питань, які розглядаються в парламенті; від супроводження канадського народного обранця на комітетські слухання до аналізу матеріалів мас-медіа, в яких згадувався відповідний депутат; від складання баз даних виборців та аналізу електоральних відгуків про роботу нардепа до підготовки коротких промов, які потім виголошувались членом парламенту під час так званого «періоду запитань», коли представники політичних партій-опонентів зі всіх сил намагаються поставити у незручне становище своїх парламентських конкурентів. Кілька учасників навіть змогли порівняти роботу двох палат парламенту, оскільки один день на тиждень вони мали можливість працювати в офісі сенаторів, які в Канаді не обираються, а призначаються прем’єром. Загалом канадська політична палітра була майже повністю відображена у студентській групі, оскільки інтерни працювали у представників трьох основних федеральних партій: Консервативної, Ліберальної та Нової демократичної.
Студенти Національного університету «Острозька академія» практично щороку беруть участь у програмі. Цього року випускник та викладач факультету романо-германських мов Ярослав Ковальчук став куратором групи українських студентів, що стажувалися у Канаді.

Окрім виконання своїх «посадових» обов’язків, українці мали можливість поспілкуватися зі спікером Палати громад Пітером Міллікеном, зустрітися з лідером опозиції Майклом Ігнатьєвим, керівником канадського аналога Управління державної служби Марією Баррадос, численними депутатами, сенаторами та урядовими працівниками.

Закономірно, що особливо плідною була співпраця учасників парламентської програми з українським посольством. Завдяки підтримці співробітників посольства та власне Надзвичайного та Повноважного Посла України в Канаді Ігоря Осташа інтернам вдалося реалізувати такі амбіційні проекти, як круглий стіл на тему торгівлі людьми, у якому взяла участь відома канадська правозахисниця та член парламенту Джой Сміт, літературний вечір, присвячений сторіччю з дня народження видатного українського поета та літературознавця Богдана-Ігора Антонича та футбольний матч української збірної студентів та працівників посольства проти команди канадських парламентарів.

Завершальним акордом перебування студентів у столиці Канади став офіційний прийом в українському посольстві, на який були запрошені канадські депутати та їх асистенти, а також відомі громадські та політичні діячі, з якими інтерни встигли познайомитися за час програми, та представники української діаспори в Оттаві. Кількість гостей (близько ста чоловік) та їх високий ранг (серед присутніх було одинадцять членів парламенту, сенатори Девід Ткачук та Стефан Грін, та дружина колишнього Генерал-губернатора Канади Рамона Гнатишина Герда Гнатишин) є свідченням того, наскільки активно українські студенти «влилися» у політичне життя канадської столиці загалом та життя української громади в Оттаві, зокрема.