Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Нестандартне мислення Анатолія Свідзинського в Острозькій академії

09.04.2009

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася зустріч з видатним фізиком-теоретиком, новелістом та колишнім ректором Волинського національного університету ім. Лесі Українки Анатолієм Свідзинським.

На зустрічі зі студентами Анатолій Свідзинський презентував власну книгу «Синергетична концепція культури». Як фізик-теоретик він розробив досить оригінальний підхід до вирішення культурних та цивілізаційних питань, а також продемонстрував прекрасний приклад нестандартного критичного мислення.

Під час виступу пан Анатолій розповів про власний життєвий шлях, щоб ближче ознайомити студентів зі своїми думками та стимулами до вивчення проблем, порушених у книзі. Присутні мали змогу заглибитися в історію радянських репресій крізь призму однієї родини, почути приклади неординарних особистостей, котрі виходили за межі наявних культурних умовностей.

Ініціатором організації такої зустрічі стала головний редактор газети «День» Лариса Івшина, котра упродовж багатьох років співпрацює з Острозькою академією. Пані Лариса теж була сьогодні гостем університету, побувавши разом зі студентами на зустрічі з Анатолієм Свідзинським. Лариса Олексіївна сказала, що її кожного разу приємно радує можливість послухати цю унікальну особистість. «Вам пощастило бачити українського мудреця», – з такими словами звернулася Лариса Івшина до студентів, а також, будучи цього разу у ролі слухача, задала запитання панові Анатолію стосовно того, як він рекомендує вчити і навчатися.

«Нашу освіту нищить формалізм і неповага до свободи думки», – відповів Анатолій Свідзинський. Проте в Острозькій академії інтелект та здатність до критичного мислення ставляться понад усе. Можливо, саме тому пан Анатолій запропонував ще раз зустрітися зі студентами та Ларисою Олексіївною восени і присвятити зустріч читанню поезій свого дядька – видатного поета Володимира Свідзинського.