Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«Terra Heroica» очима студентів Острозької академії

05.10.2009

У Кам’янці-Подільському 2-4 жовтня відбувся військово-історичний фестиваль «Terra Heroica – 2009», який цьогоріч проводився вп'яте і був ювілейним. Студенти Острозької академії, які особливо шанують історичне минуле своєї країни побували на цьому заході, крім цього вони побували на екскурсії в Хотині.

Як розповів організатор фестивалю, член правління ГО «Фестивальна агенція «Ратуша», голова Кам'янець-Подільського міського військово-історичного товариства Олександр Заремба, цього року програма фестивалю практично нічим не відрізнялася від програми попередніх чотирьох років. «Єдиною відмінністю цьогорічного фестивалю було те, що вперше відбувалися майстер-класи старовинного танцю від відомих закордонних танцювальних колективів», – сказав Олександр Олександрович.

Як і щороку, гості фестивалю мали можливість побачити відтворення військово-історичних подій ХVІІ століття, справжні військові табори, муштри та побут тогочасної армії. Старе місто Кам'янця-Подільського стало серцевиною дійства, адже всі головні заходи фестивалю відбувалися саме там. Під стінами Старого замку проходила півгодинна військово-історична реконструкція битви, за участі реконструкторів, спортсменів та мисливців відбувався показовий турнір лучників «Кам’яна стріла».

Сергій Рудько, організатор поїзкди, заступник декана факультету міжнародних відносин НаУОА, канд.іст.наук
– Я за те щоб фестивалі такого масштабу проводились не лише в Кам’янці-Подільському, а й в інших містах, які мають видатне історичне минуле, зокрема в місті Острозі. Оскільки в Україні не досить добра ситуація з власним кінематографом, то популяризація героїчного минулого нашої держави в такому форматі важлива й актуальна.
Такі заходи викликають позитивні естетичні емоції, а також мають навчально-виховне значення, адже під стінами Старого замку розігрувалась справжня історична битва між військом БогданаХмельницького та польською армією.

Артем  Жуков,  студент IV курсу спеціальності «історія»

– Не кожного дня доводиться бачити переодягнених у бароковий одяг акторів, а коли їх більше півтисячі – явище взагалі унікальне. Цікаво, що поляки, чехи, українці, росіяни та інші присутні на фестивалі представники національних груп відображали особливості традицій свого національного одягу, що давало змогу їх наочно диференціювати. Попри те, реконструйовану зброю – гармати, самопали, карабіни, рушниці, списи, мушкети – не завжди побачиш навіть у музеях, а особливо у такій кількості. Відчувається дух епохи, що для професійного історика попри читання великої кількості літератури є невід’ємним для кращого розуміння історичного процесу.