Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Купальське вогнище у Перемишлі запалювали співами і танцями острозькі колективи

05.07.2009

На Міжнародному фестивалі у Польщі колективи з Острога представляли українські купальські традиції. Молодіжний камерний хор м. Острога та колектив народного танцю Національного університету «Острозька академія» цими вихідними взяли участь у фестивалі «Ніч на Івана Купала», який відбувався у Перемишлі.

«Ніч на Івана Купала» цьогоріч була ювілейною, адже захід проводився уже вп’яте. Організатори фестивалю запросили до участі у ньому різні співочі та танцювальні колективи з Польщі, а також – зі Львова та Острога, оскільки мали на меті не лише відродження та збереження давніх купальських традицій, але й розвиток сучасного українського обрядового мистецтва. Як зазначила керівник проекту Анна Дрозд, захід показав, що кордони іноді можуть бути умовною річчю, адже гості свята з усією щирістю української душі насолоджувалися цікавими виступами та нашими традиційними розвагами.

Молодь з Острога представила на фестивалі українські народні пісні та танці, а також – обряд «Заплету віночок» в обробці керівника молодіжного камерного хору Оксани Денисюк, виконаний спільно хором та колективом народного танцю. Між іншим, для обох колективів це була дебютна поїздка за кордон, адже діяльність свою вони розпочали фактично одночасно, у лютому цього року.

Незважаючи на насиченість програми візиту, яка включала виступ та цікаві екскурсії, на запрошення представників української православної церкви у Перемишлі молодіжний хор представив концерт своєї духовної музики на недільній службі, який переріс у представлення усього музичного репертуару хору «на біс». Але, напевно, поза конкуренцією було виконання твору «Многії літа», яке в українському храмі у Перемишлі перед піднесеними й натхненними поглядами присутніх набуло особливої енергетики.

Купальський фестиваль і справді підтвердив, що кордони іноді варто стирати. Найкращим доказом цього і є такі спільні українсько-польські заходи, які слід підтримувати й популяризувати. І організатори фестивалю сподіваються, що наступного року вони знову зможуть робити це за участі острозьких колективів.