Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Запорука успіху: у здоровому тілі – здоровий дух!

01.06.2009

2 червня 2009 року на підтвердження цієї істини у Національному університеті «Острозька академія» зустрілися два світочі української культури – отець Рафаїл Турконяк та Віра Маланчій.

Представник української діаспори в Канаді Віра Маланчій уже 12 рік поспіль приїжджає до Острозької академії, щоб вручити студентам ґранти доктора Володимира Кузя «За здоровий спосіб життя». «Треба плекати своє здоров’я не для себе, а для того, щоб віддавати свої сили, енергію, потенціал колективу, громаді, суспільству», – зазначає Віра Маланчій. Згадуючи про Володимира Кузя, вона говорить, що це була унікальна людина. Володимир Кузь займався громадською роботою, проводив спортивні змагання, чемпіонати і на 70 році життя пробіг марафон (42 км.).

Віра Маланчій докладає зусиль не тільки до боротьби з тютюнопалінням, алкоголевживанням, а й займається перекладами. Авторка презентувала Острозькій академії перекладену з англійської і видану у Львові дитячу книгу «Микола і бабуся».

Доктор теології отець Рафаїл Турконяк, що свого часу був секретарем Йосипа Сліпого, екзархом греко-католицької церкви, однієї з найбільших релігійних інституцій в Україні, лауреат Шевченківської премії за переклад Острозької Біблії українською мовою, викладач НаУОА, завідувач кафедри богослов’я нещодавно відзначив свій 60-річний ювілей. Ректор Острозької академії Ігор Пасічник вручив отцю Рафаїлу мантію та звання Почесного професора Острозької академії за неоціненний вклад у розвиток національної культури, освіти та науки України та безпосередньо у діяльність університету.

За словами отця Рафаїла, ця подія стала несподіванкою для нього. Він зізнався, що 30 років свого життя присвятив досягненню однієї мети – перекладу Острозької Біблії, вивчив багато іноземних мов, отримав якісну європейську освіту, але і не сподівався, що колись відвідає місто, де Острозька Біблія була видана вперше, а тим більше, буде викладати у першому вищому навчальному закладі Східної Європи. На сьогодні отець Рафаїл Турконяк розпочав роботу над новим проектом – порівняльним аналізом Острозької та Єлизаветинської Біблій у 27 томах, перше видання якого автор презентував в Острозькій академії.

«Зустріч цих двох неординарних особистостей – сучасного живого генія та живого подвижника – отця Рафаїла Турконяка і Віри Маланчій лише на перший погляд має некорельований характер. Насправді ж це ще одне свідчення того, що Острозька академія виховує національну еліту з високо розвинутою фізичною і духовною культурою», – наголошує ректор Ігор Пасічник.