Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Відзначення ювілеїв Петра Саварина та Яра Славутича

17.12.2008

У 2008 році відбулося два ювілеї – 90 років від дня народження відомого українського поета і вченого Яра Славутича та 80-ліття непересічного українського політичного діяча в Канаді Петра Саварина. 18 грудня відбулося відзначення цих подій в Національному університеті «Острозька академія». В урочистостях взяли участь ректор університету Ігор Пасічник, директор Інституту дослідження української діаспори та декан факультету міжнародних відносин Алла Атаманенко, завідувач кафедрою української мови та літератури та член письменників України Анатолій Криловець, а також гість із Канади, доктор філології Валерій Полковський, який є автором кількох статей про обох видатних українців. Під час зустрічі було представлено книгу праць Петра Саварина „З собою взяли Україну”, яка є важливою складовою до вивчення історії української діаспори в Канаді.

Яр Славутич (Григорій Жученко) – відомий український поет, перекладач, професор Альбертського університету, автор численних підручників з української мови, літературно-критичних нарисів, редактор і видавець літературно-мистецького альманаху «Північне Сяйво» (Едмонтон). Саме він вперше системно підійшов до підготовки курсу української мови для дітей української діаспори, популяризував українську мову в Альберті, організував там видавництво „Славута”. Яр Славутич редагував чотири томи Західноканадського збірника, видання Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді. У 1996 році поет серед інших літераторів відвідав Острозьку академію.

Іншим видатним українцем, про діяльність якого мали змогу більше дізнатися студенти – є відомий політичний діяч, співорганізатор кількох українських громадських об’єднань та наукових установ, кавалер Ордену Канади і колишній канцлер Альбертського університету Петро Саварин. Під час зустрічі др. Валерій Полковський розповів про роль цієї людини у становленні української діаспори у Канаді. За словами пана Валерія, саме Петро Саварин перший зрозумів, що політика –  це українська справа, розробив концепцію канадської багатокультурності, чим заявив, що право на розвиток в цій країні мають не лише французька та англійська мова та культура. Петро Саварин очолював комітет багатокультурності, його діяльність сприяла відкриттю при Альбертському університеті Канадського Інституту Українських Студій. Петро Саварин все своє життя лобіював українську справу, збирав кошти на неї розвиток української громади.

З доробком та діяльністю Петра Саварина та Яра Славутича мають познайомитися люди в Україні. Студенти Острозької академії стануть першими досліджувати діяльність цих видатних українців. Учасники урочистостей висловили сподівання, що такі дослідження переростуть зі студентських праць у цікаві монографії.