Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Микола Поровський зустрівся зі студентами

13.05.2008

У Національному університеті «Острозька академія» 13 травня відбулася зустріч студентів із відомим політиком, народним депутатом 1-го, 2-го та 4-го скликань Верховної Ради, головою Республіканської християнської партії Миколою Поровським.

У рамках зустрічі Микола Поровський презентував свою книгу «…І бурею битва гриміла», де описані реальні події 1943-1944 років боротьби підрозділу УПА – спогади воїна УПА В. Чермошенцева – росіянина (кримчанина) про стійкість, жертовність і силу духу борців за незалежність України. Студенти та викладачі Острозької академії переконані, що видання та розповсюдження саме таких книг зможе розвіяти міф про воїнів УПА, який довгі роки насаджувався Радянським Союзом, і збагнути їх роль в українському державотворчому процесі.

«Мені довелось надзвичайно багато працювати в архівах. Працювати над книгою, в основі якої покладені історичні факти – означає повернутися в 1943 рік, співпереживати, розмовляти з бійцями і персонажами того часу, уявляти, як тоді світило сонце, шелестів ліс», -  розповів під час презентації автор.

Микола Поровський народився в с. Заріцьк Рівненської області. У 1979 р. закінчив будівельний факультет Українського інституту інженерів водного господарства.

Микола Поровський брав участь у створенні Рівненського товариства шанувальників української мови, був одним із засновників і творців Народного руху України. Також він організував проведення Ланцюга злуки у 1990 р. та брав участь у проголошенні Акту державної незалежності України, учасник внесення державного прапора до Верховної Ради.

Під час візиту до Острозької академії, гість відповів на численні запитання студентів, які стосувалися і його книжки, і сучасної політичної ситуації в Україні.

Наприкінці зустрічі ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник подарував Миколі Поровському інтелектуальну працю науковців академії «Острозька Біблія в контексті української та європейської культур» та історико-інтелектуальний детектив «Діоптра», автором якого є проректор з навчально-виховної та наукової роботи, професор, доктор філософських наук, член Національної спілки письменників України Петро Кралюк.